Какво е да живееш без пол? Кратък филм разказва за шведския опит (видео)

Полът, противно на черно-бялата картина, доминираща обществения ракурс в голяма част от света, е сложна материя. Днес, традиционните полови роли биват оспорвани чрез нови идеи за това как липсата на кутийки позволява на човек да показва в публичното пространство по-автентична и истинска версия на себе си.

Нов кратък документален филм на Vice изследва сложните взаимоотношения между хората и социалното изражение на пола им. „Raised Without Gender“ (Израснали без пол) проследява ежедневния живот на едно шведско семейство, излизащо от половите стереотипи. Матко (от мама и татко) Del LaGrace Volcano – родени* интерсекс, т.е. с полови белези и на двата бинарни пола – и двете им деца, 5-годишните Мика и 3-годишните Нико, споделят опит от живота си без ограниченията на социалния пол.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Lotta Rajalin, основателка на полово неутралните детски градини в Швеция, казва пред Vice, че премахването на половите стереотипи от училищната програма освобождана децата и етикети и категории. „Ние не променяма децата. Променяма собствения си начин на мислене,“ обяснява тя и допълва: „Защото децата имат право да бъдат това, което са, което чувстват че са, без значение от пола, класата, сексуалността.“

Шведското правителство е прокарало закони, насърчаващи половото равество и е наложило полово неутрални практики в училищата и работните места. От 1998 в страната е забранено да се налагат полови стереотипи в класната стая. Държавата дори финансира полово неутрални детски градини.

Ако искате да разберете повече за това как изглежда живота без полови категоризации, гледайте „Raised Without Gender“ по-долу.

*Някои хора, които не желаят да се определят с бинарните полове, предпочитат местоимения в множествено число.