ИЪН МАККЕЛЪН РАЗКАЗВА ЗА ЖИВОТА НА ГЕЙ МЪЖЕТЕ В UK В СРЕДАТА НА 20 ВЕК (ВИДЕО)

Сър Иън Маккелън сподели пред камера спомени от израстването си като гей момче във Великобритания от преди декриминализацията на хомосексуалността. Късометражният филм бе продуциран за изложбата Queer British Art на световноизвестния музей Tate Britain.

Tate Britain, който ще открие лондонския прайд фестивал Pride in London с ден, пълен с музика, пърформънси и филми, е поръчал общо шест филма, представляващи интимен поглед в животите ЛГБТ личности. Филмът за Сър Иън Маккелън е режисиран от ЛГБТ режисьора Joe Stephenson и е първият път, когато двукратно номинирания за Оскар актьор разказва за живота си през 40-е и 50-е и го определя като „ужасно потиснат“.

 
L’N’Q: House & Disco
 

С гласа на Маккелън и физическото изпълнение на актьора Scott Chambers, „Гандалф“ започва разказа си така: „В британския характер има страшно много нерешителност и апатия.“ Според него, „невъзможността да разчиташ на собствените си чувства“ и „невъзможността да бъдеш себе си и да изразяваш възгледите си, рискувайки неодобрението на хората“ са британски черти, които е интернализирал.

„Въпросът дали да излезеш от килера, за да бъдеш честен относно сексуалността си във всякакви ситуации, въобще не стоеше, защото това щеше да означава да поканиш полицията да те арестува.“

В младите му години думата „хомосексуалност“ не присъствала в общественото пространство. „Нямаше какво да прочетеш по темата, нямаше какво да видиш. Хомосексуалните водеха живота си възможно най-тайно. Никой не беше открит. Никой, когото някой познава или за когото е чувал.“

Можете да гледате целия късометражен филм безплатно по-долу: