ИТАЛИЯ ОКОНЧАТЕЛНО УЗАКОНИ ЕДНОПОЛОВИТЕ ГРАЖДАНСКИ СЪЮЗИ

Италианският парламент прие окончателно закона, регламентиращ гражданските съюзи за еднополовите двойки. Историческото събитие се случи след дългогодишна битка между влиятелната Римокатолическа църква и правозащитните организации в страната.

Депутатите в долната камара гласуваха с мнозинство от 371 срещу 51 и 99 въздържали се, съобщи New York Times. Сенатът вече одобри закона през февруари. Президентът Серджио Матарела има един месец да се подпише под текста, но обикновено това е само формалност.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Въпросът за правното признаване на еднополовите съюзи се влачи в италианската политика от 30 години, но влиянието на Ватикана правеше напредъка изключително труден. Настоящият премиер Матео Рензи обаче, взе каузата присърце и категорично се противопостави на църквата. Той дори си позволи да заяви в прав текст, че тя трябва да стои встрани от тази дискусия.

Също така, миналата година Европейският съд по правата на човека обяви, че Италия нарушава гражданските права на своите гей граждани и прикани правителството да вземе мерки.

Италианските правозащитни и хиляди граждани отпразнуваха вота със събиране при фонтана Треви. Франко Джрилини, президент на ЛГБТ организацията Arcigay, заяви: „Стената около гражданските права в тази страна, издигната основно от Ватикана, падна. Затова това е важен исторически и политически момент.“

Победата е сладко-горчива – гражданските съюзи не са брак, а финалният текст на закона не позволява на еднополовите партньори да осиновяват взаимно биологичните си деца. Този член отпадна, защото застрашаваше приемането на целия закон.