ИТАЛИАНСКИ СЪД ПОСТАНОВИ, ЧЕ БЕБЕТА-БЛИЗНАЦИ НЕ СА БРАТЯ

Преди петнайсет месеца в Калифорния сурогатна майка ражда две момченца-близнаци. Бебетата са синовете на италианска гей двойка, използвала ин витро процедура. Но когато двамата се завръщат в Милано с новородените си деца, общински чиновник отказва да завери актовете за раждане на децата, с което блокира желанието на мъжете да регистрират децата си като свои.

Това не е първият подобен случай в Италия, където сурогатството е незаконно и двойките, сдобили се с деца чрез сурогатстни майки в чужбина, често срещат сериозни административни проблеми. Особеното в случая е решението на милански съд от миналата седмица: въпреки, че са близнаци, съдът отсъди, че двете момченца не са братя.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

След отказа на чиновника, двойката завежда дело срещу Милано. Първият съдия отсъжда срещу тях, но на втора инстанция искът им е частично уважен. Тъй като двамата мъже използвали различни проби семенна течност, за да оплодят яйцеклетките, съдът постанови, че всеки от тях може да регистрира биологичния си син като свой. Но бебетата не могат да бъдат признати като деца на двойката, нито могат да бъдат считани за братя, въпреки, че имат една и съща генетична майка.

Въпреки абсурда, неправителствената организация Famiglie Arcobaleno посрещна решението като „положителна стъпка“. Президентът на организацията каза: „За пръв път италианти съд устанонява, че интересът на детето е по-важен от (законността на) раждането му.“