ИТАЛИАНСКИЯТ СЕНАТ ПРИЕ ОСАКАТЕН ЗАКОН ЗА ЕДНОПОЛОВИТЕ СЪЮЗИ

Италианският сенат направи дългоочакваната първа крачка към предоставяне на законова защита на семействата на еднополови двойки. Законът за гражданските съюзи беше приет с 173 гласа за срещу 71 гласа против, съобщи Gama News, цитирайки The Guardian.

В момента Италия е единствената западноевропейска държава, която не признава по никакъв начин еднополовите семейства.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Премиерът на Италия, Матео Ренци, нарече приемането на законопроекта „историческо“ часове преди гласуването. Ако гласуването се бе провалило, той трябваше да подаде оставка. Проектът тепърва трябва да премине и през долната камара на парламента, но по-тежката от двете битки вече е спечелена.

Законът ще позволи еднополовите и разнополовите двойки да сключват гражданско партньорство, което ще им даде права като на сключилите брак двойки. От закона обаче отпадна текст, който дава на небиологичния родител на дете частични родителски права. Това бе договорено през седмицата между Демократическата партия на Ренци и коалиционните му партньори от Новата център-десница.

„Отново не са уредени проблемите на децата, които имат нужда от определени закони и закрила“, заяви Флавио Романи, президент на италианската неправителствена организация Arcigay. „Законът, който ще бъде приет, е лишен от сърцето си“.

Анджелино Алфано, лидер на Новата център-десница, приветства решението да не се предоставя на партньорите в еднополови двойки правото да осиновят доведено дете от партньора си. „Предотвратихме революция, която е против природата“, заяви той.

През юли 2015 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург се произнесе по жалба срещу Италия, като постанови, че тя трябва да предостави защита в своята правна система на семействата на еднополови двойки. Българската държава, като страна по Европейската конвенция за правата на човека, не е обвързана с изпълнението на това решение, но при евентуално дело срещу нея при същите факти Съдът би намерил нарушение на Конвенцията.

Над 40 държави в света вече са узаконили семействата на еднополови двойки под някаква форма — брак или друга. България е сред държавите, които не са узаконили тези семейства.