Италианските власти за пръв път признаха бебе на еднополова двойка

Chiara Foglietta, общински съветник в Торино, и партньорката й Micaela Ghisleni първоначално получили отказ от местните власти да регистрират детето им, заченато чрез изкуствено оплождане в Дания.

Двете жени посрещнали сина си, Niccolò Pietro, на 13 април. Но тъй като Италия позволява достъп до инвитро единствено за хетеросексуални двойки, властите отказали да признаят съществуването на детето. Те посъветвали Foglietta, която е използвала сперма от анонимен донор, да излъже за произхода на бебето. Тя отказала.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Във Facebook политикът написа: „Служители [в общинската служба] ми казаха ‘трябва да заявиш, че си правила секс с мъж, за да регистрираме момчето ти’. Няма начин да кажеш, че си ползвала изкуствено оплождане“.

Няколко дни след емоционалната публикация, двойката съобщи, че е успяла да регистрира Niccolò. В нов пост Foglietta сподели радостната новина: „Важна страница от нашата история беше написана. Niccolò е официално регистриран и за италианската държава той е син на мен и Micaela.“

„Отворихме важен път за всички двойки в нашата ситуация, дарихме кураж на онези жени, които вече нямат намерение да лъжат,“ добави тя.

Тя благодари на Торино, казвайки, че градът е дал „пример на много други градове и кметове в Италия“, и призова властите да „запълнят правната празнота колкото се може по-скоро“.

Италия узакони гражданските партньорства за еднополови двойки едва преди 2 години. Законът, провокиран от осъдително решение на Европейският съд по правата на човека, бе приет след като италианският премиер Матео Рензи свика вот на доверие за себе си, за да го прокара през парламента.