ГРЪЦКИ ИСУС ХРИСТОС ШЕСТВА ЗА ЖЕРТВИТЕ НА ХОМОФОБИЯТА

В събота се проведе петият пореден Солун Прайд. Според организаторите, в шествието са се включили около 10 000 души, което го прави третото най-мащабно ЛГБТИ събитие в Източна Европа, след прайдовете в Атина и Истанбул.

Прайдът беше посветен на борбата с речта на омразата и премина под мотото „Любете се един другиго“, което е умишлена препратка към цитат от Библията (Йоан 13-34). Именно религията е един от най-силните проводници на омраза към ЛГБТИ хората в съвременния свят. Думите, които създават, насърчават и оправдават омразата към ЛГБТИ хората и водят до дискриминация и престъпления срещу тях, е феномен, на който организаторите искат да обърнат специално внимание.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Сред участниците в шествието беше млад мъж, позиращ като християнския богочовек Исус Христос. По тялото му бяха изписани имената на жертвите на масовия разстрел в Орландо. Впечатляващата картина на солидарност със загиналите и техните близки беше организирана от Съюза на атеистите в Гърция.

thessaloniki-pride-2016-jesus-2

Както всяка година, в Солун Прайд се включиха и български ЛГБТИ активисти. Председателката на Младежка ЛГБТ организация „Действие“ Венета Лимберова шества с лозунг, гласящ „София и Солун Прайд в действие“.

thessaloniki-pride-2016-jesus-sofia