ИСТОРИК ТВЪРДИ, ЧЕ ЛЮБОВНИК НА ДА ВИНЧИ Е ПОЗИРАЛ ЗА МОНА ЛИЗА

Италиански специалист по история на изкуството твърди, че иконичната картина на Леонардо да Винчи, „Мона Лиза“, е вдъхновена от помощник на художника и негов любовник.

След продължително изследване, Силвано Винчети е на мнение, че творбата е съчетание от два модела. Според него, да Винчи е слял образите на Лиза Джерардини и своя чирак Джан Джакомо Капроти, наричан от художника Салай и Малък дявол.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Мона Лиза е андрогенна – полу-жена, полу-мъж,“ заяви той пред британския вестник Telegraph. „Вижда се ясно в носа, челото и усмивката на Мона Лиза.“

„Открихме отговор на въпроса, който разделя учените от години. Коя е Мона Лиза?“ добавя той.

Винчети внимателно проучил творбата посредством инфрачервен анализ. Той подкрепя теорията си с исторически факти. Салай започнал да работи за да Винчи през 1490, когато бил на 10 години, и останал с художника в продължение на 20 години.

Освен това, Джерардини се омъжила за търговеца Франческо дел Джокондо между 1503 и 1506, което означава, че да Винчи е имал достъп и до двата модела по времето, когато е създал „Мона Лиза“.

Други учени обаче, побързаха да оборят твърденията на Винчети.

„Инфрачервените изображения не доказват по никакъв начин идеята, че Леонардо е нарисувал съчетание от Лиза Джерардини и Салай,“ заяви Мартин Кемп от Trinity College в Оксфорд.