Ислямистки екзекутор на гей мъже бе заловен в Ирак

През последните няколко години хиляди ЛГБТ хора бяха принудени да напуснат домовете си в Ирак и Сирия заради системните усилия на терористичната групировка да прочисти териториите си от тях. ИДИЛ шокира цивилизования свят с поредица от видеозаписи, в които мъже, обвинени в хомосексуалност, биват хвърляни от сгради и замеряни с камъни.

Властите в Ирак съобщиха, че тази седмица са заловили екзекутор на ИДИЛ, печално известен с кампанията си срещу гей мъжете в управлявания от него Мосул. Abu Omer, познат като „Бялата брада“, управляваше града с желязна ръка до миналата година, когато иракската армия освободи региона. Терористът обаче успя да се изплъзне, укривайки се на тайно място в града.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 
Abu Omar надзирава подготовката за екзекуция с камъни.

На 1 януари властите получили анонимен сигнал за местонахождението на Omer и бързо го заловили. Но американският генерал Paul Funk, отговорен за коалиционните сили в Ирак, предупреди, че „репресивната идеология“ на ИДИЛ продължава да е широкоразпространена в региона.

Той добави: „Условията продължават да са благоприятни за завръщане на ИДИЛ и само коалиционни и международни усилия могат да направят поражението й постоянно.“

Скорошен доклад на американската ЛГБТ организация Human Rights Campaign описва как мъже, обвинени, че са правили секс с мъже, биват преследвани и подлагани на изключително жестоко насилие. Някои от най-шокиращите атаки включват влачене с камион, живо изгаряне, хвърляне от сгради и замеряне с камъни.