Ирландското правителство се извини на жертвите на някогашните анти-гей закони

Премиерът Лео Варадкар поднесе официално извинение от името на ирландското правителство към всички онези, заклеймени като престъпници по силата на някогашното анти-гей законодателство на страната.

В понеделник той и други ирландски политици се събраха, за да отдадат почит на жертвите на забраната на хомосексуалността, отменена едва преди 25 години. В началото на парламентарния дебат, Варадкар каза, че иска да отдаде почит на „незнайните герои, хилядите хора, които имена не знаем, които бяха криминализирани от нашите предшественици“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Варадкар, който е първият открито гей премиер на Ирландия, добави, че „мъже и жени на всякаква възраст опитваха да живеят и да обичат и да бъдат себе си в общество, което се страхува и ненавижда идентичността им“. Той ги нарече „чужденци в собствената им държава“.

„Не можем да заличим нанесената им вреда. Това, което можем да кажем, е, че като общество сме се поучили от тяхното страдание. Историите им помогнаха да се променим към по-добро; те ни направиха по-толерантни, по-разбиращи и по-човечни.“

Премиерът отдаде специална почит на Деклан Флин, млад мъж, чието жестоко убийство през септември 1982 се превръща в катализатор на съпротива и началото на ЛГБТ+ движението в Ирландия.