ИРЛАНДСКИ МИНИСТЪР ЗАСТАВА ЗАД ЕДНОПОЛОВИТЕ БРАКОВЕ

Ирландският здравен министър Лео Варадкар изнесе внушаваща реч във връзка с предстоящия референдум за еднополовите бракове.

Миналия месец (февруари), правителството на Ирландия обяви, че дългоочакваният референдум ще се състои на 22-ри Май. В изнесената реч от наскоро разкрилия се като гей политик, той призовава правителството да отчете, че еднополовите връзки са напълно равноправни с хетеросексуалните такива.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Преди 50 години жените не са могли да бъдат част от съдебното жури в тази държава например, нито пък да дават своя глас във вотовете. Две неща, които днес изглеждат налудничеви, но по онова време са били подкрепени от множество умни и примерни хора, които просто не са могли да видят щетите, които тези закони са причинявали, нито пък адекватните аргументи на другата страна. Те са приемали тези аргументи за по-скоро драстични, отколкото просто модерни.“

„Това не е предложение за „гей брак“, а за равен брак. Целта не е да се намали стойността на една от най-силните институции в обществото, а дори напротив – да се направи още по-силна като е достъпна за всички“  – допълни той.

„Целта ни е да елиминираме чувството на срам и унижение от тези, които се чувстват като аутсайдери. По този начин те ще осъзнаят, че Ирландия е държава, която вярва в равенството пред закона за всички граждани. Този закон ще позволи на гей мъжете и гей жените за първи път да бъдат равноправни граждани на своята държава. Без изключения или условия – просто равни. Това не е акт на щедрост към едно малцинство,  а е демонстрация на лидерство от едно модерно общество.“

Референдумът е подкрепен от множество публични личности, включително и Колин Фарел, който скоро написа открито писмо, в което прикани правителството да легализира еднополовите бракове.