ИРЛАНДИЯ КАЗА „ДА” НА ЕДНОПОЛОВИТЕ БРАКОВЕ

Историческа победа за равните права! На това ставаме свидетели днес в Ирландия – единствената страна в света, в която гласоподавателите избраха дали гей браковете да бъдат легални чрез референдум. Референдумът премина при неочаквано висока избирателна активност. Гласуваше се в изборни секции в училища, църкви и дори в пъбове из цялата страна. Право на глас имат 3,2 милиона избиратели. В ранни зори, още преди отварянето на изборните секции, на някои места се виеха дълги опашки. В социални медии гласоподаватели казаха, че са се прибрали в Ирландия от Австралия, Кения, Тайланд, САЩ и Великобритания, за да участват в референдума.

Ирландският министър на равноправието, новите общности и културата Ехон Рирден обяви, че е гласувал в подкрепа на легализирането на хомосексуалните бракове и каза, че това е най-важното гласуване в живота му. Министърът подчерта, че този референдум не е като предишните в Ирландия.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Легализирането на еднополовите бракове е ново доказателство за отслабващото влияние на църквата в Ирландия, която през 80-те години на миналия век се произнесе с референдум за обявяване извън закона на аборта и за отхвърляне на развода.

РЕЗУЛТАТИТЕ

Първите потвърдени резултати за деня идват от Дъблин, в който 70.4% са гласували в подкрепа на браковете при активност от малко над 60%.

Битката между поддръжници и противници през последните месеци беше жестока, водена на всички възможни медиини фронтове и по нестандартни начини. Легализирането получи подкрепа лично от министър-председателя на страната и от знаменитости като Колин Фарел.

Въпросът, на който трябваше да отговорят ирландците, гласеше: „Брак може да бъде сключен в съответствие със законодателството от двама души без оглед на техния пол.”

От 2011 гей двойките имат браво на гражданско партньорство, което не е брак по същността си. Хомосексуалността е декриминализирана в страната едва през 1993 г.

Решението от референдума се касае само към република Ирландия. Гей браковете са легални във Великобритания, но не и в Северна Ирландия.