ИРЛАНДИЯ ГЛАСУВА ДНЕС ДАЛИ ДА ПРИЗНАЕ ЕДНОПОЛОВИТЕ БРАКОВЕ

Ирландия пише историята си днес като първата страна в света, която отправя въпроса за еднополовите бракове към гражданите си в национален референдум. За младите в страната залозите са изключително високи. Предложението на правителството е достатъчно ясно и то е да добави изречение в конституцията, което ще позволи на хора от еднакъв пол да сключват граждански брак.

Въпросът, на който трябва да отговорят ирландците, гласи: „Брак може да бъде сключен в съответствие със законодателството от двама души без оглед на техния пол.”

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Битката между поддръжници и противници през последните месеци беше жестока, водена на всички възможни медиини фронтове и по нестандартни начини. Може да си представите колко трудно е да бъдеш гей в Ирландия точно сега, когато цялата страна не спира да обсъжда дали трябва да имаш достъп до брак или просто трябва да си благодарен, че съществуваш.

Референдумът очерта и ясно противопоставяне в ирландското общество между традиционните католици и по-прогресивните млади хора. Според последните анализи обаче по-активни в гласуването е вероятно да бъдат хората над 60 години, които са против легализирането. Младите хора, в по-голяма част поддръжници, е по-малко вероятно да направят усилие и да стигнат до урните.

По-рано тази седмица в пряко телевизионно предаване министър-председателят на страната Енда Кени отправи апел към сънародниците си да гласуват с „Да” в референдума. „Няма нищо страшно в това да гласуваш за любов и равенство”, добави още той. Знаменитости като Колин Фарел също призоваха ирландците да гласува с „Да”.

Каквото и да се случи днес поведенията в страната несъмнено се променят. Остава да очакаме резултатите.