ИРАНСКАТА ПОП ЗВЕЗДА ГУГУШ С ПРО-ГЕЙ ВИДЕО

Иран все още е страна, в която хомосексуалността се наказва със смърт. А сега най-известната певица в страната поп звездата Googoosh, предизвика истински скандал, посвещавайки новия си видеоклип на правата на ЛГТБ общността, пише в. „Гардиън“.

Видеото към песента Behesh („Рай“), което направи премиерата си на 14 февруари, е гледано над 1,2 млн. пъти по различни видеоплатформи. В него е представена двойка лесбийки и тяхната връзка, забранена и от семействата им и от обществото. Няколко ирански сайта са отказали да качат клипа, който е също така вече свален от други, а певицата е получила обвинения, че насажда разврат и покварява гражданите.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

63-годишната Googoosh е позната не само с местните си хитове, но и с кариерата си на актриса. Върхът на славата й е в края на 70-те. След настъпването на Иранската революцията музикалните изпълнения от жени са забранени и албумите й спират да се продават. Въпреки цензурата, Гугуш и съпругът й остават в страната, а синът им заминава за Лос Анджелис. В началото на 80-те тя започва връзка с мъж преди официално да се разведе с първия си съпруг, поради което излежава 3 месеца в затвора. Тя се завръща на сцената чак през 2000 г. след 21 години мълчание, но с огромен успех , тъй като популярността й се оказва запазена заради нелегалните записи на песните й.