Интерактивна карта показва положението с брачното равенство по света

Една от най-големите правозащитни организации в света, Human Rights Watch, отбеляза прайд месеца с интерактивна карта, обобщаваща ситуацията с правното признаване на еднополовите семейства по света.

Картата съдържа подробна информация не само за това дали и каква форма на съжителство се предлага във всяка отделна държава, но и пътят, по който се е стигнало до настоящата нея – чрез законодателни промени, съдебно решение или референдум.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Освен брак, картата следи и съществуването на други форми на правно признаване. Създателите й обобщават: „Още 16 държави са направили гражданските съюзи или регистрираните партньорства достъпни за еднополовите двойки.“

Преди 17 години Холандия стана първата страна в света, отворила институцията на брака за еднополовите двойки. В двете десетилетия примера й беше последван от още 24 държави, а Австрия, Тайван и Чили ще се присъединят към списъка скоро.

По-голямата част от Европа дава равни или поне някакви семейни права на еднополовите двойки.

България е една от едва шест страни членки на Европейския съюз, които не признават семействата на гей двойките по никакъв начин. Останалите са Румъния, Полша, Словакия, Литва и Латвия.

Миналия месец Съдът на Европейския съюз постанови, че определени права, произхождащи от брак между еднополови партньори, сключен в държава членка на ЕС, трябва да бъдат признавани от всички държави членки. Така дори държавите, в които еднополови двойки не могат да сключват брак, са длъжни да признават някои от правата на съпрузите.

Интерактивната карта можете да разгледате тук.