Нова инициатива ще помага на ЛГБТИ общността в София да се самоорганизира

През ноември в София стартира поредица от общностни срещи, които ще се фокусират върху важни за ЛГБТИ общността и феминисткото движение теми. Те са част от проекта „ЛГБТИ хората се надигат за промяна“, организиран от фондация „Ресурсен център – Билитис“ и финансиран от ИЛГА Европа. Билитис ще си сътрудничи активно с фондация ГЛАС и Младежка ЛГБТ организация „Действие“ за организирането и популяризирането на срещите, така че в тях да се включат разнообразни групи хора.

В рамките на проекта са планирани четири дискусионни групи – феминистка група, група за ЛГБТИ младежи, група за транс и интерсекс хора и група за съ-родителство и ЛГБТИ родители. Всяка една от тези групи ще се среща веднъж месечно, за да обсъжда важни за нея въпроси и да планира възможни акции и инициативи.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Тези срещи ще дадат възможност да поддържаме общностния дух целогодишно, да споделяме, да обсъждаме важни за общността ни теми, да кроим планове за по-добро бъдеще или просто да се забавляваме заедно. Срещите ще се провеждат на различни приятелски настроени към ЛГБТИ общността места – A hub, The Fridge и Фабрика Автономия, като идеята е да се създадат пространства от и за общността, в които участниците да се чувстват уютно. Срещите ще бъдат отворени за предложения, а обсъжданите теми ще се избират според интереса на участниците. Всеки, който желае, ще може да се включва активно както в избирането и представянето на теми, така и в организиране на различни събития и акции през годината. Ще има възможност и за гостуване на чуждестранни артисти и активисти, които да споделят опита си с българската ЛГБТИ общност.

Първа ще се срещне феминистката група – на 21 ноември от 18:30 в The Fridge на ул. Генерал Паренсов 6Б. Локациите и датите на следващите срещи може да следите в уебсайта и Фейсбук страницата на фондация „Ресурсен център – Билитис“.