ИНДУИСТКИ ГУРУ СЕ ОБЯВИ СРЕЩУ АНТИ-ГЕЙ ЗАКОНА В ИНДИЯ

Докато Върховният съд на Индия решава дали да разгледа жалба срещу закона, криминализиращ гей секса, един от най-уважаваните духовни лидери в страната се обяви твърдо срещу статуквото.

„Това е остарял закон от британско време,“ каза Сри Сри Рави Шанкар в интервю за Advocate по време на скорошната си визита в САЩ.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Шанкар има още по-силен аргумент срещу закона: „Любовта се издига над пола. Привличането е само отражение на любовта, то е сянка на любовта, а любовта е божествена.“

Секция 377 от наказателния кодекс на Индия наистина е добавена по времето, когато страната е била британска колония. Тя изрично забранява „телесно сношение срещу природните закони с мъж, жена или животно,“ а нарушаването й се наказва с до 10 години затвор. През 2009 Висшият съд на Делхи обяви забраната за противокоституционна, но Върховният съд отмени това решение през 2013. Според върховните съдии, единствено парламентът може да промени закона. Сега казусът отново е пред тях.

Шанкар е основател на фондацията Art of Living Foundation – неправителствена хуманитарна и образователна организация, която оперира по целия свят. Той е популярен в Индия и уважаван от мнозина. Известен е като гуру на много бизнес лидери и политици.

През 2013, в поредица туитове след решението на Върховния съд, Шанкар заяви, че индуизмът не смята хомосексуалността за престъпление и, че никой не бива да бъде дискриминиран заради сексуалната си ориентация.

„Трябва да взимаме добрите неща от религиите и традициите и да се освобождаваме от останалите,“ каза той пред Advocate. „Във всяка традиция има добри неща.“