Индийски образователен министър заяви, че в училищата му няма лесбийки

Населението на индийския щат Западен Бенгал надхвърля 90 милиона, но министър Partha Chatterjee заяви, че в училищната система няма нито едно хомосексуално момиче. Той направи странното изказване, след като 10 ученички в столицата Колката бяха принудени да подпишат писмо, в което признават хомосексуалността си. Необичайната наказателна мярка им била наложена заради техните „твърде близки приятелства“.

Chatterjee, който оглавява и местното министерство на науките, каза, че „никога“ не е чувал за лесбийки в училищата на Западен Бенгал и, че това би било „в противоречие с ценностите“ на щата.

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Това е първият подобен инцидент. Ще запитам училищната управа какво е наложило писменото признание от учениците.“

Но той подчерта, че девическата гимназия Kamala е в правото си да накаже момичетата, ако поведението им е било „непристойно“. „Това е проблем на училищно ниво. Младежите не бива да разучават сексуалността си помежду си. Това не е в културата на Бенгал“, заяви министърът.

Родител на едно от момичетата реагира гневно, заявявайки, че „ако двама души се държат за ръце или се прегърнат, това не означава, че са лесбийки“.

Съоснователката на организацията „Сафо за равенство“ Malobika коментира случая така: „Това, което се случи с тези момичета е отвратително. Не само, че са били обвинени на база на няколко оплаквания, които може да са шега, но и не разбирам каква функция изпълнява цялото упражнение. Дали учениците в смесените училища трябва да пишат изповеди за своята хетеросексуалност, когато биват видени да прекарват време заедно?“

Гей сексът продължава да е престъпление по индийския криминален кодекс. В момента Върховният съд обмисля дали да зачеркне закона, останал от колониалните времена на страната.