ИЛГА ПРЕДСТАВИ ИНТЕРАКТИВНА КАРТА НА ЛГБТИ ПРАВАТА В ЕВРОПА

По-рано този месец ИЛГА Европа представи своя годишен обзор на правата на ЛГБТИ в Европа, съобщи фондация Ресурсен център Билитис в своя уебсайт. Пакетът Rainbow Europe 2016 включва Пътната карта за състоянието на ЛГБТИ в Европа /Rainbow Europe Map/ и подробният Годишен обзор на състоянието на ЛГБТИ в Европа /Rainbow Review/.

ИЛГА Европа издава Пътната карта от 2009 година насам с цел да покаже правната и политическа ситуация на ЛГБТИ хората в Европа като изследва текущото състояние на законите, политиките и практиките, които засягат ЛГБТИ. В Годишния обзор от 2016 година е изследвано състоянито на 49 страни за периода януари-декември 2015 година, като при изследването на всяка една от тях са използвани еднакви критерии.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Според изпълнителният директор на ИЛГА-Европа Евелин Паради, „Дъжавите, които са в горната част на класацията са тези, които са защитавали хора от дискриминация, основана на полова идентичност, или са променили законодателството си с цел да защитят телесната неприкосновеност на интерсекс хората, но освен това са превърнали тази промяна и във всекидневни мерки като например конкретни планове за действие. Изкачването на Малта на върха на класацията е отличен пример за това създаване на стандарти в действие. Тези постижения представляват много добър прогрес.“

На първите три места в класацията са: Малта – 88%, Белгия – 82% и Обединеното кралство с 81%. Последните три места се заемат от: Армения – 7%, Русия – 7% и Азербайджан – 5%.

България е на далечното 33-то място с едва 24%. Най-висок резултат страната ни е постигнала в категорията за свобода на събиране и изразяване – 100%, а антидискриминационното ни законодателство е оценено като наполовина задоволително. Законовите условия за трансполовите хора обаче, имат оценка 10%, правната защита на еднополовите семейства – 7%, а в категориите за престъпления от омраза, реч на омразата и предоставяне на закрила за бежанци България покрива срамните 0%.

ilga-europe-rainbow-map-2016-bulgaria

Ето и някои от основните засегнати теми, които бяха важни през 2015 година:

– Малта и Ирландия създадоха „първи по рода си“ революционни промени в законодателствата си. Законът за полова идентичност, изразяване на пола и полови белези на Малта я превърна в първата държава в света, която забрани всякакви ненужни хирургически процедури върху половите белези на дадено лице без неговото съгласие. Референдумът на Ирландия я превърна в първата държава, която прие брачно равенство чрез пряко гласуване, след като огромно мнозинство от населението й гласува в негова подкрепа.

– Правата на интерсекс хората получиха повишено внимание както на национално, така и на институционално ниво. Малта, Финландия и Гърция включиха защити за интерсекс хората в нови законодателства, а Съвета на Европа и Агенцията за основни права на Европейския съюз издадоха две много важни публикации по темата.

– Езикът на омраза и хомофобното/трансфобното насилие винаги са част от Годишния обзор на ИЛГА Европа. Активисти и от държави в началото на класацията, и от държави на последните места са съобщили за подобни инциденти през 2015.

– Друга важна тема през годината беше защита на ЛГБТИ хората и техните семейства, а с наближаването на края на годината дългоочакваните граждански съюзи станаха реалност за еднополовите двойки в Кипър и Гърция. Въпреки това пътят към признаване от закона в Италия беше много труден, въпреки ясно оповестеното решение на Европейския съд по правата на човека за делото Олиари и други срещу Италия. Но вчера, на 11.05.2016 еднополовите граждански съюзи в Италия бяха узаконени.

Въвеждането на закони само по себе си не означава автоматично, че животът е лесен или безопасен за ЛГБТИ хората във всички страни на челни места в класацията. Точна картина на ситуацията би била тази, която съчетава правните условия с условията за живот и затова е важно да използваме Картата и Годишният обзор заедно.

Тази година за първи път читателите могат да използват създадения от ИЛГА Rainbow Europe уеб модул, за да разгледат националните закони и да видят защо дадена страна е спечелила даден брой точки. Разбира се, законодателните текстове трябва да бъдат въведени в практиката и това е отразено в Индексите за 2016, тъй като точки са спечелвани само за планове за действие, за които има доказателства, че са работили конкретно за ЛГБТИ хората. Цялата информация за Rainbow Europe 2016 е достъпна безплатно на www.rainbow-europe.org.