Изтекъл мормонски наръчник твърди, че мастурбацията причинява хомосексуалност

Наръчник на Мормонската църква, изготвен на най-високо ниво, предлага първото конкретно и категорично доказателство, че организацията активно е защитавала идеята за „лечение“ на хомосексуалност, както и, че е провеждала хомофобни чистки.

Документът датира от 1981 и предлага рядък поглед отблизо в сексуалната идеология на църквата. В него се твърди, че хомосексуалността може да бъде причинена от редица фактори, включително мастурбация.

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Ранните хомосексуални преживявания увеличават вероятността за бъдещи хомосексуални действия. Ранна мастурбация събужда у индивида секусални мисли, които могат да формират навици и да затвърдят хомосексуални интереси. Мастурбацията е почти универсална при онези, които проявяват хомосексуално поведение и в повечето случаи много трудно се превъзмогва. Можете да използвате материалите с анализи, съвети и конкретни цели в този наръчник, за да помогнете на църковен член да се пребори с този проблем.“

Според ръководството, сред другите причини за хомосексуалност е сексуалното насилие в детска възраст, „проблемна семейна среда“ и властни майки – широкоразпрострени клишета, които отдавна са отречени от науката.

Лидерите на мормоните забраняват предоставянето на достъп до образование или заетост в структурите на Църквата на гей хора, които са отказали да се покаят и излекуват. Онези, които вече учат или работят в някоя от мормонските учебни институции, следва да бъдат изключени.

Наръчникът забранява на мормонските мисионери да спят в едно легло, както и да се преобличат в присъствието на свои колеги.

Документът съдържа и доказателство, че църквата проповядва „лечение“ на хомосексуалност: „Хомосексуалното поведение е заучено и може да бъде превъзмогнато. Бог е дал на човека свободата да прави морални избори и тази гъвкавост е в сновата на неговия план за спасение.“

Едно от най-притеснителните разкрития е присъствието на протоколи за чистки. Църковните служители са инструктирани да разпитват заподозрените в хомосексуалност и да изискват от тях имената на техни сексуални партньори. „Тъй като хомосексуалното поведение е възможно единствено чрез други хора, индивидът трябва да разкрие своите сексуални партньори като важна част от разкаянието си. Целта е да се помогне на други.“

Оригиналният документ, наречен „Хомосексуалност“ можете да намерите тук.

Мормонската църква, официално позната като Църква на Исус Христос и светиите от последните дни, има около 3200 члена в България.