ИЗСЛЕДВАНЕ ПОТВЪРДИ, ЧЕ СЕКСУАЛНАТА ОРИЕНТАЦИЯ НА РОДИТЕЛИ НЯМА ЕФЕКТ ВЪРХУ ПОВЕДЕНИЕТО НА ДЕЦАТА

 
Sofia Pride 2023
 

Ново изследване потвърждава нещо, което науката вече е доказала: развитието да децата не е свързано със сексуалната ориентация на родителите им. Основни причини за поведенческите проблеми при подрастващите са стреса у родителите им и други техни характеристики.

Изследването е смятано за първото, проследило осиновени деца на гей мъже, лесбийки и хетеросексуални от ранно до средно детство, пише PinkNews. Авторката му Рейчъл Х. Фар коментира: „В тези осиновителски семейства, многообразни по отношение на сексуалната ориентация на родителите, семейнте процеси се проявиха като по-важен фактор от семейната структура за дългосрочното развитие на детето и семейната функционалност. Независимо от сексуалната ориентация на родителите, децата в изследването имаха по-малко поведенчески проблеми в дългосрочен план, когато осиновителите им индикираха по-ниски нива на родителски стрес.“

„Дългосрочни изследвания като това предоставят възможност за вникване във факторите, които най-добре предсказват развитието на децата,“ добавя тя.

Асистент-професорката от Кънтиксият университет обяснява, че изследването не е показало „никаква разлика между различните типове семейства“ и се надява трудът й да помогне в дискусията за осиновителските права на еднополовите двойки.

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина