ИЗСЛЕДВАНЕ ПОКАЗВА, ЧЕ ЛГБТИ ХОРАТА ПОЧТИ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ В КОМЕРСИАЛНОТО КИНО

Ново изследване показва, че неравенството е „вкопано“ в Холивуд, като ЛГБТИ хората, жените и малцинствата са слабо представени във филмите за широка аудитория.

Докладът на Университета на Южна Калифорния демонстрира, че жените са имали едва 31,4% от ролите с реплики в стоте най-касови филми за 2015. За сравнение, през 2008 процентът е бил идентичен – 32,8.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Гей, би и транс персонажите са били по-малко от 1%, или едва 32 от 32 205 екранни герои с реплики.

Учените описаха Холивуд като „епицентър на културно неравенство“. Според тях няма почти никакъв прогрес по отношение на многообразието във филмовата продукция.

Между 2007, когато е било поставено началото на системното изследване, до 2015 не е имало значителна промяна в дяла на чернокожите, латино и азиатските герои – съответно 12,2%, 5,3% и 3,9%.

Авторът на изследването, професор Стейси Смит, каза: „Наблюдаваме вкопано неравенство. Независимо дали изследваме пол, раса, етнос, ЛГБТ или персонажи с увреждания, ставаме свидетели на сили, които зачеркват всеки, който не е хетеросексуален бял здрав мъж. Въпреки всичкия шум и всичкия активизъм и всичкото медийно внимание, това е поредна година, в която статуквото остава непокътнато.“

Изследването показва още, че въпреки, че броят на ЛГБТ персонажите леко се е увеличил през 2015, само двама са били представени като родители.