MELBOURNE, AUSTRALIA - AUGUST 27: Artist David Lee Pereira paints a pro-gay marriage mural on a wall at Melbourne Central on August 27, 2017 in Melbourne, Australia. Artists are donating their time to paint walls donated by local businesses in support of marriage equality. The movement was inspired by anti-gay marriage graffiti around Melbourne as Australia prepares for postal vote on whether same-sex marriage should be legalised. The Australian Marriage Law Postal Survey is due to be sent out by the Australian Bureau of Statistics on September 12. (Photo by Scott Barbour/Getty Images)

Изследване: Върховенството на закона, силната икономика и ЛГБТ+ правата са свързани

В миналото много правителства по света гледаха на ЛГБТ+ правата като на маргинална тема. Днес обаче, ЛГБТ+ хората получават вниманието на целия свят. Дали ще е движението за брачно равенство в Тайван (все още не е сигурно) или преследването на гей мъжете в Чечня (абсолютно варварство), виждаме примери за прогрес и регрес. Нови данни показват защо промяната е непоследователна.

The Williams Institute of Law, научна организация към университета UCLA, наскоро публикува три научни труда за развиващите се нива на обществено приемане на ЛГБТ+ хората, промените в правната им защита и икономическото състояние на държавите по света през последните десетилетия. Не само, че са открили силна връзка между общественото приемане и правата, но има и доказателство за тяхната връзка с икономическото състояние на държавите. Всички тези сведения дават идеи за по-ефективни стратегии за напредъка на ЛГБТ+ правата.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Резултатите са базирани на индекс, комбиниращ информацията от обществените допитвания спрямо ЛГБТ+ въпросите в 141 държави. През последните 15 години държави като Нидерландия, Швеция и Испания, които приемат своите и защитават своите ЛГБТ граждани, са станали още по-богати и качеството на живот се е повишило значително. Условията в по-малко толерантни държави като Азербайджан, Бангладеш и Грузия пък са се влошили.

Държавите с граждани, които приемат ЛГБТ+ хората, са с по-надеждни правни системи. Те са по-склонни към декриминализиране на хомосексуалността, осигуряването на съответните правни защити, както и на забрана на дискриминацията на работното място, в армията и при жилищно настаняване. В тези държави е по-вероятно и даването на достъп на еднополовите двойки до семейни права като осиновяване и брак.

Според изследването, държавите се нуждаят от адекватна действаща демокрация. Страни със свобода на пресата и върховенство на закона са по-склонни да показват обществено приемане на ЛГБТ+ хора. В Тайван, например, има силна демокрация и подобрения в приемането на ЛГБТ хората и правата им. За разлика от Тайван, Чечня няма нито едно от двете.

Икономиката също има силно влияние над положението на ЛГБТ хората. Според предходни данни, гражданите в държави със силна икономика са по-уверени и по-отворени към правата на ЛГБТ хората и малцинствата като цяло. Ефектът е още по-силен, ако икономическите печалби са равномерно разпределени в обществото.

Данните от цял свят сочат, че дискриминацията спрямо ЛГБТ хора на работните места и в образованието намалява способността им да допринасят към икономиката. Стигмата и насилието над тях и здравето им допълнително влошават икономическите им приноси. Лесно е да се види защо дискриминация и насилието над ЛГБТ хора вредят сериозно на икономиката.

От 90-те години до днес БВП (брутен вътрешен продукт) на глава на населението в САЩ се е увеличил с 1500 долара. Това се е случило успоредно с подобрението на гражданските права на ЛГБТ+ хората и публични нагласи към тях. Добавянето на още едно законово право или защита за ЛГБТ+ хората води до почти 1700 доларово увеличение на държавния БВП, показва проучването. Правната защита и положителните обществени нагласи взаимно се подсилват. ЛГБТ+ хората се нуждаят от двете за да бъдат пълноценни, работещи граждани.

Независимо дали в Тайван, Русия или САЩ, силната демокрация е неделима част от прогреса в общественото възприемане на ЛГБТ+ гражданите. Политически лидери и ЛГБТ+ активистите трябва да добавят ЛГБТ+ правата към икономическите дискусии. Америка и Европейският съюз знаят колко е важно да привличат талантливи професионалисти, независимо от сексуалната им ориентация. Световната банка, Обединените нации и Американската агенция за международно развитие включват ЛГБТ+ правата към своите стратегии.

Опитът показва, че общественото приемане на малцинствата, демокрацията, правната защита и икономическият разцвет са част от стратегията, която ще направи живота по-добър не само за ЛГБТ+ хората, но и за всички други хора.