Снимка: kieferpix/iStock/Getty Images

ИЗРАЕЛСКА ГЕЙ ДВОЙКА ПОЛУЧИЛА ЧУЖДО БЕБЕ ПРИ СУРОГАТНА ПРОЦЕДУРА

Гей двойка от Израел открила, че момиченцето, за което се грижели, не е тяхното дете. В резултат се наложило да го върнат на родителите му.

След сурогатната процедура, двамата мъже пътували до Непал, за да се погрижат за детето си, и останали в страната, изчаквайки резултатите от рутинно генетично изследване. Всички израелски двойки, които използват сурогатна майка в чужбина, трябва да докажат, че бебето има генетична връзка с един от родителите. Едва след като резултатите станат готови, родителите могат да се приберат с детето си в Израел.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В случая обаче, изследването показало, че между бебето и мъжете няма връзка. В съобщение, сурогатната агенция Tammuz International Surrogacy каза: „Разбираме страданието, причинено на родителите от тази трудна ситуация. Компанията следи случващото се и им помага с нужната психологическа подкрепа. Когато случаят беше установен, компанията извърши щателно разследване, което установи, че е станала рядка човешка грешка в лабораторията в Непал. Извлякохме си поуки. Tammuz работи с най-добрите кадри в сурогатната област и е помогнала на стотици семейства да сбъднат мечтата си да станат родители. Компанията ще продължи да помага и въдеще, работейки усърдно, за да предотврати други подобни инциденти.“

Сега двойката очаква раждане от друга сурогатна майка, за да разбере дали спермата, използвана при оплождането, е тяхна.

Израелският закон за сурогатното майчинство не е обновяван от 1996. Само хетеросексуални двойки имат право да използват сурогатство в страната, затова еднополовите двойки са принудени да пътуват в чужбина.

Върховният съд на Непал забрани сурогатството през август 2015, като се произнесе, че тази практика експлоатира бедни жени. Двойките, които са започнали процеса преди промяната на закона, ще могат да получат децата си.

Източник: Gay Star News
Снимка: kieferpix/iStock/Getty Images