„ИЗЛЕКУВАЙТЕ МЕ! АЗ СЪМ ГЕЙ!“*

 
Sofia Pride 2023
 

Все още съществуват хора по света, които смятат, че да бъдеш гей е умствено заболяване, което може да бъде излекувано. Така например пенсионираният доктор от Тексас – Джон Смид, е убеден, че слушането на песните на Adele ще те направи гей. Английският телевизионен канал Channel 4 ще излъчи тази седмица документален филм, който дискутира няколко от тези „лечения“. Водещ на предаването е откритият гей доктор Крисчън Йесен, който ще опита седем от тези методи за лечение на хомосексуалността като например сравнително безобидната цветна терапия или смяна на музиката, която „пациентите“ слушат.

Но д-р Йесен ще достигне и до потресаващата „терапия на отвращение“, която е била достъпна преди близо 50 години във Великобритания, и e включвалa прекарване на до три дни от седмицата, залят в собствената ти урина и повръщано.

Секси докторът всъщност предлага себе си като пациент във всички тези „методи“, за да ги обори научно. „Изумен съм, че в днешно време съществуват хора, които все още смятат, че да бъдеш гей е заболяване,“ казва Йесен. Докторът стига и до клиника в САЩ за лечение на гей хора и до две тинейджърки, които смятат, че обладаните от демон хора се превръщат в гей. Интересното е, че зад всички тези методи и лечения не стои никакво научно доказателство, нито пък те някога са имали ефект върху пациенти. Но независимо от това те все още съществуват по света, а документалният филм се надява да помогне в тяхното заличаване.

* Превод на български на заглавието на документалния филм „Cure Me, I’m Gay!“

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина