Изгубен портрет на любовника на крал Джеймс бе открит в Глазгоу

Отдавна изгубен портрет на един от най-известните гей англичани бе открит в Глазгоу. Картината, дело на фламандския художник Рубенс, изобразява Джордж Вилиърс. Вилиърс, първият херцог на Бъкингам, е английски държавник и министър на крал Джеймс VI/I и крал Чарлс I. Смята се, че Вилиърс е бил любовник на Джеймс.

Безценният портрет бил открит в имот на National Trust for Scotland. Всички мислели, че е копие на отдавна изгубения оригинал, липсващ от повече от 400 години. Шедоьовърът бил забелязан в галерията на Pollok House от доктор Bendor Grosvenor, който заподозрял, че това може да е оригинала.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

След интензивна реставрация и консервация, портретът бил възстановен в оригиналния му вид. Това позволило нова оценка, довела до официална заверка от Ben van Beneden, директор на Rubenshuis в Антверпен.

Въпреки, че връзката между херцога на Бъкингам и Джеймс VI/I e обект на исторически дебат, кралят се обръщал към Вилиърс като към свой съпруг, което скандализирало кралския двор. През 1628, три години след смъртта на Джейс, 35-годишният херцог бива убит.