ИЗБОРИ 2017: ПОЗИЦИИТЕ НА ПАРТИИТЕ ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА ЛГБТИ ОБЩНОСТТА

Тази неделя в България ще се проведат парламентарни избори. За кого да гласуват ЛГБТИ хората и онези, за които равенството е важна тема?

Преди няколко седмици Фондация Ресурсен център Билитис и Младежка ЛГБТ организация Действие изпратиха въпросник до 23 партии с цел да проучат позициите им по отношение на правата на ЛГБТИ хората. АБВ, ГЕРБ, България на гражданите, ДПС и Атака обещали да попълнят въпросника, но до този момент не са го направили. Реално отговорили едва 3 партии – Българска социалдемократическа партия (БСДП), Българско национално обединение (БНО) и ДЕОС.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

БСДП, наричайки ЛГБТИ хората „хора със специфична сексуална ориентация“ и „членове на ваши сдружения“, казва, че тази тема не стои на дневен ред в партията и въобще не е била обсъждана.

БНО се съгласява, че ЛГБТИ хората имат право да се ползват от същата степен на защита на човешки права като останалото население в България. Следва изненада – на въпроса дали връзките на еднополовите двойки трябва да бъдат уредени в семейното законодателството, от партията отговарят така: „Не – вие с какво се чувствате по-различни, че да има специален закон за вас; за нас правата са на човека, независимо от религия, пол и сексуална ориентация“. Партията добавя, че няма никакви програми, насочени към проблемите на ЛГБТИ общността, защото програмите й са „за всички български граждани“.

Третата партия, попълнила въпросника, е ДЕОС. Очаквано, оглавяваната от открито гей политика Виктор Лилов организация отговаря утвърдително на всички въпроси, включително онези относно брачно равенство, осиновяване от гей двойки, и престъпления от омраза по признак сексуална ориентация и полова идентичност.

PROUD.bg направи собствен преглед на политическите програми на водещите според социологическите допитвания участници в изборите: ГЕРБ, БСП, ОП, ДПС, ВОЛЯ, РБ, АБВ-Д21, Да, България, Нова Република и ДОСТ. Резултатът бе дълбоко разочароващ. Нито една от тези формации не споменава общността и проблемите й.

Най-изненадваща за нас се оказа предизборната програма на обединението Да, България. Две от трите партии в коалицията, ДЕОС и Зелените, са традиционни застъпници за правата на ЛГБТИ хората. Въпреки това, в предизборната платформа на формацията липсват про-ЛГБТИ текстове като онези в предишни програми на ДЕОС и Зелените.

И друго (малко) ни изненада. В редиците на Реформаторския блок, участващ с коалиция с Глас народен, открихме хора като Владо Каролев. Преди месец Каролев публикува в своя Facebook профил графиката по-долу и следния текст:

„Реформаторски Блок – Глас Народен е дясна консервативна коалиция и се радвам, че се противопоставят категорично срещу сключването на брак и възможност за осиновяване на деца от еднополови двойки. Бракът е изконна християнска ценност и следва да бъде сключван само между мъж и жена. Същото важи за осиновяването на дете. Макар лично да не одобрявам връзките между еднополовите двойки, всеки човек има право на избор с кого да живее. Еднополовите двойки трябва да имат възможност за нормално съжителство, включващо достъп до медицинска информация за партньора, унаследяване на имущество и възможност за изтегляне на общи жилищни и други кредити.“

Но може би най-разочароващо от всичко е фактът, че продължава да липсва съществен граждански натиск, който да доведе до промяна в настоящата политическа ситуация. Едно прайд шествие, няколко малобройни протеста и предизборен въпросник едва ли ще доведат до преобразяване на следващите предизборните платформи.

Ако самата ЛГБТИ общност не изиска полагащите й се права, едва ли някой друг ще го направи.