За пръв път транс актриса ще връчи Оскар

 
BHK Banner
 

Звездата от “Фантастична жена”, Даниела Вега, ще бъде първият открито транс човек, връчил Оскар в 90-годишната история на наградите. Все още не се знае коя категория ще представи тя.

Чилийската актриса попадна в престижния списък, за който до момента знаем, че включва Виола Дейвис, Маршала Али и Лаура Дърн.

Продуцентите на тазгодишната церемония, Майкъл Де Лука и Дженифър Тод, разкриха някои от имената в интервю за IndieWire. “Някои от тях се зваръщат на оскаровата сцена, други ще се появят на нея за пръв път, но всеки един от тези артисти ще ни дари със своето отличително и енергично излъчване. Тяхното участие ще допринесе за една незабравима вечер.”

Изпълнението на Вега във “Фантастична жена” бе оценено изключително високо от критиците и й донесе няколко награди и номинации. Във филма героинята й, Марина, трябва да се справи със смъртта на своя партньор и жестоката трансфобия на семейството му, докато в същото време търси себе си в свят, в който е останала напълно сама.

Филмът получи бурни овации за това, че главната роля на транс жена се изпълнява именно от транс жена. През последните години редица холивудски продукции биваха критикувани за избора на актьори за транс роли. Еди Редмейн, Мат Боумър и Джефри Тамбур влязоха в “костюма” на транс жени и спечелиха купища награди, докато много талантливи транс актьори и актриси не получават шанс да покажат на какво са способни.

 

Хареса ли ви статията?