ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ШЕЙН ОРТЕГА, ПЪРВИЯТ ОТКРИТ ТРАНС ВОЙНИК В АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ

Въпреки че разполага с изрядно военно досие, ходил е на три военни похода и има тяло на бодибилдър, имаше голяма вероятност да бъде изхвърлен от армията – досега. Шейн е трансполов, а това е забранено в американските войски, принуждавайки хиляди служещи мъже и жени да живеят с тайната си, за да запазят кариерата и бъдещето си.

За щастие правителството на САЩ обяви, че ще премахне класифицирането на транс хората като „административно неподходящи за военна служба“, което от своя страна ще премахне и диагнозата, която им поставя Националния Стандарт за Медицинска Годност, а именно „психосексуално състояние“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

A gay couple briefly kiss in a night-club of Douala

Според главния секретар по отбраната на САЩ – Ащън Картър, тази промяна ще влезе в сила през 2016. Въпреки това и засега Шейн е първият открит транс войник, който се бие за САЩ.

Пред Huffington Post, Шейн разказва, че е преживял няколко нелепи и унижаващи събития – включително това, че са го карали да носи дамска униформа – за да стигне до сегашното положение. Благодарение на добри адвокати и спазвайки правилата обаче, най-после е щастлив, че е приет такъв, какъвто е.

В писмо до президента Обама, Ортега настоява промяната да стане веднага. „Ежедневно получавам писма от действащи военослужещи и граждани, които искат да служат на страната, която обичат, но като личността, която са. Някои от действащите военослужещи са отчаяни, отчуждени, самотни и мислят дори за самоубийство“, казва Шейн.