ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ЕДИНСТВЕНИЯ АМЕРИКАНСКИ ОТКРИТ ГЕЙ ИМАМ

Той е чернокож. И е мюсюлманин. Това не е всичко. Той е гей. Но и това не е всичко. Той е имам. И обича живота. Какви предизвикателства носи живота на хомосексуален, чернокож, мюсюлманин, който е първият открит гей имам?

Е, имамът Даайе Абдула е всичко от изброените неща. Освен това, можем да прибавим още към описанието му – той е един от най-оптимистичните хора, които можете да срещнете и има защо.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Когато завърших гимназията се надявах, че един ден гейовете в Америка ще могат да се бракосъчетават. И ето ме сега, 45 години по-късно, еднополовите бракове постепенно се легализират – как да не съм оптимистичен, че бъдещето ще бъде добро?“, обяснява 61-годишният Абдула, който живее във Вашингтон.

Абдула се е борил за гражданските права през целия си съзнателен живот. Първо за афро-американците. После за гей правата в началото на 70-те. А от 90-те е един от първите, които защитават правата на ЛГБТ мюсюлманите в Америка.

Да, вероятно за някои мисълта за гей имам е поразителна. Сигурни сме, че повечето се питат: „Не трябва ли мюсюлманите да убиват хомосексуалните?“

Сподвижници на Ислямска Държава убиват гейове и има 5 главни мюсюлмански държави (измежду повече от 50), в които хомосексуалните са осъждани на смърт: Иран, Мавритания, Саудитска Арабия, Судан и Йемен.

Това, което няколко не-мюсюлмански държави, Ислямска Държава и други като тях знаят, но не променя особено ситуацията, е, че в Корана по никакъв начин не се казва, че гейовете трябва да бъдат наказвани, още повече избивани.

„Никъде в Корана не се казва, че хомосексуалните трябва да бъдат наказвани. Историците също не са открили никакви случаи, в които Пророкът Мохамед се саморазправя с хомосексуални“, обяснява имам Абдула.

Според него, има поне 8 мюсюлмански държави, които не са криминализирали гей лайфстайла на национално ниво – Индонезия (най-многобройната мюсюлманска страна в света), Йордания, Турция, Бахрейн и Албания. Имайте предвид, че Йордания се управлява от крал Абдула, който е потомък на пророка Мохамед, така че ако съществува ислямска догма, която да наказва хомосексуалните, то тя със сигурност би била валидна там.

Ако в Корана не се споменава нищо за сексуалността защо тогава някои наказват или убиват гейове под предтекста на исляма? Абдула обяснява, че „това е въз основа на култура, митология и пре-ислямистки закони с единствената цел за власт и контрол над хората.“ Когато той казва пре-ислямистки закони, има предвид закони, основаващи се на пасажи в Библията, в които се казва, че ако мъж се замеси в хомосексуални действия, то той трябва да бъде наказан със смърт. Ислямът е бил основан около 700 години след християнството, а въпросните пасажи са написани вероятно 1400 години преди това.

Но ето истината, която не се дискутира често. Практически, ислямът е повлиян от страната и културата, в която се практикува. Например, този уикенд, имамът е участвал в молитвата на над 100 ЛГБТ мюсюлмани. В Щатите, нито един американски мюсюлманин няма да настоява те да бъдат затворени или избити. (Най-големият им страх е да не попаднат в червен щат, където законите на „религиозната свобода“ най-вероятно ще са причина да им бъде отказана служба, за щастие, молитвата се е състояла във Филаделфия.) Ако това се беше случило в Иран или Саудитска Арабия, разбира се, участниците са щели да бъдат хвърлени в затвора или дори убити.

Това, което прави Абдула оптимистичен, е нарастващото възприемане, което усеща сред мюсюлманските американци. „Колкото по-млади са те, толкова по-толерантни и приемащи ЛГБТ мюсюлманите са“, отбелязва той. Това не е особено изненадващо на фона на резултатите от изследване, проведено сред американци от всички религии. Изследването показва разделение на поколенията, като по-младите приемат гейовете и подкрепят равенството по отношение на браковете, за сметка на по-възрастните. Абдула допълва, че „има дори по-възрастни мюсюлмани, които също подкрепят гейовете и браковете помежду им, включително баби тук и там.“

С типичния си ентусиазъм, Абдула отбелязва, че технологиите са спомогнали за по-бързото постигане на толерантността и приемането на гейовете. Дори някой ваш приятел във Facebook, може да спомогне за човешкото представяне на цялото ЛГБТ общество.

В отговор на хората, които не вярват, че гей може да бъде духовен водач, Абдула казва: „Някои не вярват, че хомосексуалните могат да бъдат набожни. Но ние можем да бъдем толкова добри във вярата си, колкото всички останали. Ние просто сме различни от всички останали, но не и по-малко отдадени на вярата си.“

Да бъдеш гей в Америка, поставя други предизвикателства встрани от притесненията от вътрешно-мюсюлманските общности. Наблюдаваме консервативни християни, които се противопоставят на равенството при браковете и отказват служба на гейовете, само заради тяхната сексуална ориентация.

„Някои хора просто се чувстват некомфортно сред гейове“, казва Абдула. „Но вашият дискомфорт от моята сексуалност не трябва да означава на всяка цена по-малко права за мен, като американец.“

Следващият проект, който Абдула смята да стартира през тази есен, е онлайн училище с името Институт Мека. Той се надява, че училището ще накара себеподобни мюсюлмани и не-мюсюлмани да дискутират исляма по честен и открит начин. Абдула казва, че идеята за училището идва от „златния век на исляма“, който датира от 7 до 13 век и едно от многото неща, които го бележат, са училищата, които обучават ученици от различни религии, но с еднакви идеи, и по този начин са се превърнали в интелектуални центрове на наука, философия, образование и т.н.

Абдула искрено вярва, че дните напред ще бъдат много по-добри от миналото зад нас.