ЗАКОНЪТ ЗАЩИТИ И ХОРАТА СЪС СМЕНЕН ПОЛ

След последните промени в българското законодателство, вече и трансполовите хора са законно защитени от дискриминация. Парламентът прие текста в промените в Закона за защита от дискриминация, който предлага изрично уточнение, че е забранена пряката и непряката дискриминация не само по пол, а и в случаите на промяна на пола.

„За“ гласуваха 93 депутати, 23 бяха против, 23 се въздържаха.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

През миналата седмица парламентът започна обсъждането на законопроекта. Парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека, която е водеща, предлагаше този текст да отпадне, но предложението не беше прието при гласуването в пленарната зала. Тогава беше подложен на гласуване самият текст, но той също не беше подкрепен и беше оставен за прегласуване за следващо заседание.

Вчера в пленарната зала дойде министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който призова депутатите да подкрепят текста и разясни, че изменението не създава нови права, а става дума по-скоро за изясняване на тълкуването.

Той информира, че има кореспонденция с ЕК още от 2012 г. по този въпрос и правителството на Пламен Орешарски е подготвило законопроект, който е трябвало да бъде приет до края на 2013 г., но това не се е случило и се е стигнало до нова кореспонденция. В МТСП е постъпило писмо от ЕК, че се очаква да се изпълни новият срок до 31 март, иначе ще започне процедура по неспазване на европейското законодателство.

Тунчер Кърджалиев от ДПС коментира, че интерпретацията по темата за сексуалните различия трябва да излезе от сферата на предубежденията и посочи, че през миналата седмица са щели да направят поредния гаф, който да компрометира европейския път на България.

 

Източник: www.vesti.bg