A gay couple briefly kiss in a night-club of Douala

ЗАБРАНАТА ЗА ЕДНОПОЛОВИТЕ БРАКОВЕ В ПУЕРТО РИКО Е СВАЛЕНА

Миналият месец Върховният съд на САЩ постанови, че еднополовите бракове са конституционно право във всички 50 щата, но новото правило не влезе в сила веднага в Пуерто Рико, който има население от 3 милиона и половина.

Губернаторът на Пуерто Рико Алехандро Гарсия Падийа даде заявка, че тази територия ще уважи еднополвите бракове и миналата седмица Първи Окръжен Съд за Обжалвания, вдигна забраната върху еднополовите бракове.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

На заседание, трима съдии отмениха предишното постановление, което поддържаше възбраната, като се позоваха на закона на Щатите, който важи и за Обергефел и Ходжес, че Пуерто Рико също трябва да припознае еднополовите бракове.

Областният съдия Хуан Перез-Хименез бе един от двамата областни съдии, който задържаше забраната върху еднополовите бракове през 2014.

В неговото становище, съдия Перез-Хименез посочваше закон от 1972 срещу еднополовите бракове, с който обаче почти всички други съдии в страната не бяха съгласни, защото той се позовавал на отживял съдебен случай. „Скорошното потвърждение на еднополовите бракове, изглежда се сблъсква с интересна невъзможност да отговори на принципите залегнали в съществуващият в момента закон за браковете.“

Отмяната на забраната на еднополовите бракове е вече в сила, а първите еднополови сватби в Пуерто Рико, се очаква да започнат още тази седмица, след 15-ти юли.