ЗАБРАНАТА ВЪРХУ ГЕЙ БРАКОВЕТЕ В ТЕКСАС Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА

Конституционната поправка в Тексас, която постановява брака като съюз единствено между мъж и жена, беше обявена за противоконституционна от федералния съдия на щата Орландо Гарсия. Решението на съдията е изненадващо, защото Тексас е смятан за един от най-консервативните американски щати. Според Гарсия забраната за еднополови бракове в щата нарушава 14-тата поправка на американската конституция, която гарантира равна защита от закона. Независимо, че решението не отваря веднага път за легализиране на гей браковете в Тексас, то е ясна позиция срещу открита анти-гей дискриминация.

„След внимателно обмисляне и правилно прилагане на закона настоящият съд реши, че забраната за еднополови бракове в щата Тексас е в конфликт с гаранциите в Конституцията на САЩ за равна защита от закона и честен процес”, пише в решението си Гарсия. „Сега действащият закон в Тексас отказва на еднополовите двойки правото да сключват брак, чрез което унижава тяхното достойнство без законна цел”.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Главният прокурор на щата Грег Абът обяви, че решението ще бъде обжалвано пред 5-ти апелативен съд на САЩ в Ню Орлиънс. Абът, който се бори за поста губернатор на щата от страната на републиканците, оспори решението на Гарсия, наричайки го опит за „пренаписване на над 150 годишен тексаски закон“. Дали всички закони на 150 заслужават да бъдат запазвани?

Към момента 18 американски щата, Окръг Колумбия и 8 племенни общности на коренни американци са узаконили еднополовите бракове в САЩ.