Животът в първото СПИН отделение в Лондон през обектива на Гидиън Мендел (галерия)

Открито от принцеса Даяна през 1987, Broderip в болницата Middlesex Hospital е първото СПИН отделение в Лондон. Дълго преди разпространението на модерните антиретровирусни лекарства, повечето обитатели на отделението били млади мъже с брутална – и много кратка – съдба.

6 години по-късно, фотографът Гидиън Мендел решава да документира животите на четирима пациенти в Broderip и съседното отделение Charles Bell – Джон, Стивън, Иън и Андре. Фотографът отхвърля ширещата се по онова време стигма и прави поредица от нежни портрети на партньори, приятели и роднини, утешаващи своите болни близки.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

И четиримата мъже умират в годината след направата на тези снимки.

Според Мендел, през 80-е и 90-е години популярните медии не показвали особено съчувствие към жертвите на СПИН епидемията. Те предпочитали да представят на аудиторията си ужаса на болестта, оставяйки на заден план човешките преживявания на болните.

„Работата ми е нежна и състрадателна и любяща, а намерението ми бе да опитам да се отдалеча от изобразяването на хората, живеещи с ХИВ, като мършави умиращи скелети,“ разказва той. „Опитвах се да покажа взаимоотношения и обич.“

Мендел вярва, че е успял да улови състрадателната енергия на отделението най-добре във фотографията на Джон и Майкъл, лещаши един до друг в болничното легло. „За мен това е изключително интимна картина в анонимния контекст на болничното отделене,“ обяснява той.

Допирът бил основен елемент в грижите в отделението. Фотографът успява да улови брилянтно тази страна на работата на сестрите с техните пациенти. Едно от изображенията, например, показва сестра Сара докато посещава Стивън и неговия папагал у дома. Двамата се сближили много по време на престоя на Стивън в отделението.

След края на фотопроекта, Сара и Мендел стават двойка и са заедно до ден днешен.

Тези и други фотографии на Мендел можете да намерите в книгата „The Ward“ (Отделението), издадена от Trolley Books.