Жертва на гей геноцида в Чечня: ‘Държаха ме в пропита с кръв килия’

Шест месеца след първите съобщения за отвличане и изтезаване на гей мъже в руската република Чечня, млад мъж разказа публично за преживяното.

Максим Лапулов е бил държан в продължение на 12 дни в пропита с кръв килия, бит с пръчки, заплашван и унижаван в ръцете на полицията. Въпреки разказа му обаче, разследване няма.

 
L’N’Q: House & Disco
 

30-годишният Лапунов е от Сибир, но започва да работи и живее в Чечня две години преди да бъде отвлечен на улицата от двама непознати. Той е откаран в полицейска сграда, където бива разпитван и принуждаван да издаде имената на други гей мъже. “Нахлуваха всеки 10 или 15 минути с крясъци, че съм гей и, че ще ме убият,” разказа той по време на малко събиране в Москва, организирано от правозащитни активисти.

“После дълго време ме биеха с пръчка: по краката, ребрата, задните части и гърба. Когато тръгнех да падам, те ме изправяха и продължаваха.”

“Всеки ден ме уверяваха, че ще ме убият и ми обясняваха как.”

Откакто Новая газета съобщи за отвличанията, 27 мъже с подобни истории са били преместени от руска ЛГБТ организация, заедно с 52 роднини и партньори. Други са били изведени от страната с помощта на чужди правителства.

Една от жертвите разказа пред ВВС тогава, че е бил изтезаван с електрически удари, побой, глад и унижение. “Те убиват хора,” каза той за чеченските власти. “Правята каквото пожелаят. Знаят, че никой няма да ги накаже, защото заповедта да ‘прочистят нацията’ от хора като нас е дошла отгоре.”

Според редица независими източници, тази пролет над 100 гей мъже са били отвлечени и държани в ужасяващи концентрационни лагери, където са били бити и изтезавани, включително с електричество. От тях се очаквало да разкрият имена и местонахождения на други като тях, като крайната цел на акцията е да прочисти Чечня от гей мъже. Повече от 30 души са били убити в концентрационните лагери – някои от тях от собствените им семейства.

След международен натиск, през май руският президент Владимир Путин нареди на властите да съдействат на руския омбудсман в разследване на „слуховете“. Резултат от това до този момент няма.