ЖЕНИ ОТ РАЗЛИЧНИ ПОКОЛЕНИЯ ТЪРСЯТ ЛЮБОВ И ПРИЕМАНЕ В ТРИ ПРЕМИЕРИ НА СОФИЯ ПРАЙД ФИЛМ ФЕСТ

 

За да се реваншират за липсата на филми с водещи женски персонажи в програмата на миналогодишния София Прайд Филм Фест, тази година организаторите са подбрали цели три филма на лесбийска тематика.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Безплатните прожекции, предхождащи ежегодното шествие София Прайд, ще се състоят следващата седмица в обновеното филмотечно кино Одеон.

На 23 юни от 21:00 часа ще се състои българската премиера на романтичната драма “Отвъд леда” (Tru Love). Канадската продукция е режисьорски дебют на Шона Макдоналд и Кейт Джонстън, които са и сценаристи на филма, а първата се превъплъщава в една от главните роли.

eTrY2ez2knD6F_Lm8LDDf2ke_WxF9HjTr5PTiqX2wWc

“Отвъд леда” разказва историята на две жени, чийто житейски опит и начин на живот не биха могли да бъдат по-различни. Тру е 37-годишна лесбийка, която държи на свободата си и не се задържа дълго с една жена. Алис е 60-годишна вдовица, дошла на гости на своята дъщеря Сузан. Между Тру и Алис се заформя приятелство, което бавно прераства в нещо повече.

Двете героини в австралийската младежката драма “Тънка кожа” (Skin Deep) са едва в началото на живота си, но и двете носят белези, нетипични за годините им. Едната се бори със сериозни емоционални проблеми, а другата се опитва да се помири с терминалната си диагноза. Случайна среща изважда момичетата от зоните им на комфорт и ги тласка да погледнат света с други очи.

Филмът ще бъде представен от заместник-посланичката на Австралия, която ще пътува от посолството в Атина специално за събитието на 25 юни вечерта.

Непосредствено преди тази прожекция, гостите ще имат редкия шанс да видят на голям екран късометражния филм на българската режисьорка Лили Кръстева “Светът на Ани” и да й зададат своите въпроси. 16-минутната драма е емоционална история за насилие, семеен натиск и оцеляване, но и за силата да отстояваш себе си.

Подробности и български трейлъри на филмите могат да бъдат намерени в официалния сайт на фестивала www.sofiapride.org/film.