Ето в кои държави 2017 донесе на гей двойките равни брачни права

 
Кабинет Дъга – банер
 

Изминалата година бе изключително успешна за брачното равенство по света, макар и да завърши с лош пример. Вече 25 държави на 5 континента дават равни брачни права на еднополовите двойки, а в още няколко текът процедури, които неминуемо ще доведът до премахване на дискриминацията в семейното законодателство.

Европа

Първите бракове на гей двойки в Германия и Малта се случиха броени дни след като парламентите на съответните държави приеха нужните промени в законодателствата си. Междувременно, Конституционният съд в Австрия отсъди, че забрана над еднополовите бракове изпращя посланието, че гей и бисексуалните хора не са равни на хетеросексуалните – очевидна дискриминация. В решението си съдът призова правителството и парламента да променят закона до края на 2018 г. Ако дотогава не са взети мерки, на 1 януари 2019 законът за гражданския брак ще бъде автоматично изменен така, че да включва и еднополовите двойки.

Южна Америка

Чилийският президент Мишел Башелет представи закон за брачно равенство през август. Конгресът започна да дебатира по него на 27 ноември, като обсъждането ще продължи и през 2018 г. Ако законът бъде приет, Чили ще стане шестата държава в Южна Америка, постигнала брачно равенство. Другите са Аржентина, Бразилия, Колумбия, Мексико и Уругвай.

Австралия

Вероятно най-драматичната победа за равенството през изминалата година се разигра в Австралия. След изтощително 8-седмично пощенско допитване, в което 61.9% от участниците изразиха подкрепа за предоставяне на брачни права на еднополовите двойки, Сенатът и Камарата на представителите узакониха брачното равенство с огромни мнозинства. Първите бракосъчетания са вече факт.

Азия

Тайванският конституционен съд проправи път за брачното равенство в Азия като отмени определението на брака като съюз „между мъж и жена“. Съдът възложи на парламента срок от две години, в който да измени сегашните дискриминационни закони. В случай, че парламентът откаже да гласува промените, еднополовите двойки автоматично ще получат право на брак, с което Тайван ще стане първата азиатска държава, узаконила брачното равенство. Това би могло да се случи и по-рано, ако бъде гласуван закон за това.

Стъпка назад

2017, за жалост, завърши с лош пример. След като Висшият съд в Бермуда отхвърли брачната дискриминация и еднополовите двойки получиха правото на брак, правителството бързо прие закон за гражданските съюзи. Ако губернаторът го одобри, Бермуда ще стане първата държава в света, отнела същетвуващите брачни права на еднополовите двойки.

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина