ЕТИЧНА КОМИСИЯ ГЛЕДА СИГНАЛИ СРЕЩУ ХОМОФОБНИЯ РЕПОРТАЖ НА ‘ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА’

В комисията за журналистическа етика са постъпили два сигнала заради излъчения на втори февруари в предаването „Господари на ефира“ материал озаглавен „Гей аферата в църквата се разраства“, съобщи Дневник. В него се разказва за монах от Троянския манастир, който си урежда през сайт за запознанства среща с друг мъж, и показва как духовникът прави секс с мъж, заснемащ това със скрита камера.

Първи срещу излъчения репортаж реагираха от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), според които от предаването са нарушили на правото на неприкосновеност на личен живот на монаха. „Освен, че е силно хомофобски по своя характер, репортажът „Гей аферата в църквата се разраства“ е в състояние да съсипе живота на засегнатия“, написаха от организацията, които се обърнаха с открито писмо към продуцентите на предаването с призив да не излъчват обещаното продължение и да поемат ангажимент да не допускат повече подобен публичен линч в програмата си.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Впоследствие записът бе излъчен и в предаването на Нова телевизия „Здравей, България“, а няколко дни след това „Господари на ефира“ излъчиха и обещаното продължение.

От АЕЖ разпространиха втора позиция и се обърнаха към СЕМ и Комисията за журналистическа етика. „Едва ли разкриването на интимни подробности от живота на свещеник може да бъде оправдано с легитимен обществен интерес, при условие, че той не е извършил никакво закононарушение. Със сигурност, ако целта е била да се извадят на светло разликите между проповедите и начина на живот на определени служители на църквата, това би могло да стане без да се допуска публично унижение, граничещо с телевизионен линч на засегнатия“, пишат от АЕЖ.

Те се обръщат с молба към комисията да се произнесе дали са спазени препоръките на Етичния кодекс, в който българските медии са се ангажирали да уважават неприкосновеността на личния живот на всеки и да избягват публикуването на снимки и записи, направени извън обществените места, ако засегнатите лица не са съгласни.

Председателят на комисията адвокат Александър Кашъмов потвърди, че има постъпили два сигнала и предстои комисията да насрочи заседание, на което да обсъди казусите.

Междувременно, интернет петицията с искане от „Господари на ефира“ да се извинят, е събрала до момента близо 600 подписа.

Провокиран от многото коментари, включително на гей хора, изразяващи одобрение за репортажа, правозащитният активист Радослав Стоянов публикува отговор във Facebook:

Много хора през последните дни, включително водещите на Здравей, България Ани Цолова и Виктор Николаев, опитаха да ме убеждават, че мотивите на Господари на ефира, съответно на NOVA телевизия, да излъчат незаконен запис на сексуален акт с друг мъж на лице, което е монах в Българската православна църква, били за да се изобличало лицемерието на църквата, която иначе заклеймявала хомосексуалността. Всъщност – опитаха да ме убеждават много хора – излъчването на записа било в защита на гей хората и критично към това, че църквата не ги приемала. Ето защо и действието на предаването, според тези хора, не било хомофобско. За мен, разбира се, е очевидно тъкмо обратното. Никой, който се застъпва за приемането на гей хората – в която и да е сфера на обществения живот – не би унижил и съсипал необратимо живота на един гей мъж, който не е навредил никому. Несъгласните с мен изпитаха сериозно затруднение да проумеят това.

За щастие от „господарите“ са решили съвсем експлицитно да формулират мотивите за постъпката си. В публикация в Интернет страницата на предаването от 6 февруари самите те пишат така: „показваме всичко това защото смятаме, че в църквата трябва да имат място вярващи християни и подобен разврат, при това на божи служител, е не само неприемлив, но и крайно непристоен“.

Нещо повече – в същия текст „господарите“ съвсем тенденциозно използват лексика, която да внуши, че 34-годишният монах е прелъстил дете. В текста пише така: „Става въпрос за монах […], който си търси момчета за секс в интернет. […] След кратък разговор […] монахът се сношава с младото момче“. Очевидно е, че не става въпрос за малолетно лице, иначе това щеше да бъде съобщено и щеше да е централният въпрос. Вероятно е „младото момче“ също така да е и пълнолетно, тъй като в самото видео заявява, че е сключило брак преди две години. Общото внушение направено от предаването обаче е свързано с това как възрастен мъж прелъстява младеж – мъчен опит да се направи асоциация с хомофобския мит за това как гей мъжете са преимуществено педофили.

Впрочем, анонимният автор на видеото, който не е член на екипа на предаването, а се е свързал с тях, за да им предостави произведения по собствена инициатива запис, в интервюто си с репортера Ваклинов сам говори за „педали“ и „содомити“ и как те трябва да бъдат изгонени от църквата. Става въпрос за човека, който е накарал „един мой приятел“ – както той казва – да прави секс с монаха и да го запише. От „Господари на ефира“ излъчиха този откъс от мотивите на автора на видеото. Единствената причина да решат да го направят, е че ги намират за легитимни и се солидаризират с тях.

В обобщение: набедените за борци срещу хомофобията и лицемерната църква „Господари на ефира“ всъщност (1) по собствените си думи са излъчили записа, за да бранят църквата, не гей хората, и (2) правят очевидно внушение за това, че монахът се възползва от незрял младеж.

Толкова за борците срещу хомофобията „Господари на ефира“.