Снимка: Светла Енчева, Marginalia

ЕПИДЕМИЧНИ НИВА НА НАСИЛИЕ В ЛЕСБИЙСКИТЕ ВРЪЗКИ У НАС

Изследване, проведено сред 40 лесбийки, бисексуални, пансексуални и трансджендър жени от 10 български града, показва, че голяма част от интервюираните нехетеросексуални жени са преживели насилие в интимните си връзки. Това съобщи сайтът Marginalia.

Много от жените изпитват трудност дори да разпознаят това насилие, сочат резултатите от проучването на Фондация Ресурсен Център „Билитис“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

От 40-те участнички само една не е преживяла насилие във връзката си с друга жена, и тя е била на 17 години. Ръководителката на изследването Лора Новачкова уточнява, че става дума за различни видове насилие – не само физическо, а и вербално, емоционално, икономическо и т.н. Тя разказва, че немалко от интервюираните са осъзнали, че са преживели насилие във връзката си, в хода на интервюто, и за някои от тях това е било шокиращо откритие.

Нито една от жените не е подала оплакване за преживяно насилие, макар сред участничките в изследването да има и такива, които са постъпили в болница в резултат на побой, както и такива, които са изнасилени от партньорките си. Нерядко насилието е взаимно – не само от страна на едната партньорка, а и от двете страни.

Поради общоприетите стереотипи, често жените нямат ресурси да осъзнаят какво точно им се е случило. Интервюираните жени, които са били изнасилени, не са казвали „приятелката ми ме изнасили“, а „почувствах се, като че ме е изнасилила“.

Транссексуални жени, които са сексуални работнички, също така признават, че нееднократно са преживявали насилие от страна на полицията.

Сред причините, според Лора Новачкова, жените да не са склонни да осъзнават и да признават за насилието, извършено над тях, са стигмата на обществото, отхвърлянето от страна на близките им и вътрешната хомофобия. Понякога само в насилническата връзка те могат да бъдат себе си, казва тя, защото често пъти близките им или не знаят за сексуалността им, или не ги приемат.

Друга предпоставка е липсата на социални услуги, предназначени за такива жени, като в това отношение най-сериозен е проблемът с транссексуалните жени. Също така има много малко психотерапевти, особено извън София, които могат да работят с нехетеросексуални жени, според проучването на „Билитис“. Освен това, за много жени е непосилно да плащат за психотерапия.

Изследването е било представено в рамките на LGBTI Community Fest в Червената къща в София.

Снимка: Светла Енчева, Marginalia