ЕМА скъса София по всички критерии, но Ненков упорства: „По-толерантни сме от холандците“

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) публикува резултатите от анализ на получените кандидатури за нейна нова централа. Документът е бил изпратен до Европейската комисия, която трябва да вземе окончателното решение.

София е оценена най-ниско от всичките 26 предложения на 19 европейски града. Предложената сграда не покрива нито едно от десетките изисквания за централа на агенцията, в която работят 800 души. Кандидатурата ни се проваля и в повечето графи „други критерии“, включително „Толерантна и отворена социалнокултурна среда (регистрирани партньорства присъстват в националното законодателство)“.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Вчера заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков коментира в предаването Тази сутрин на БТВ критиките към България за непризнаване на семействата на еднополови двойки. Обяснението му обаче, нямаше нищо общо с въпроса: „Къде е това лошо отношение? Кой наби някой гей? Кой наплю някой гей? Кой каза ‘Уууу, тая лесбийка’? Няма. През последните години станахме по-толерантни даже от холандците.“

Правозащитникът от БХК Радослав Стоянов окачестви изказването като „чудесна илюстрация на немарливото отношение на българското правителство и на българските политици не само по въпроса с възможността България да приюти седалището на институцията, а по политически въпроси въобще“. Той отбеляза още, че „този човек не е прочел нито писмото на ЛГБТ служителите на агенцията, нито това на българските ЛГБТИ организации, които обясняват, че семействата на служителите на агенцията с лице от същия пол не биха били признати от българската държава и те биха били лишени от редица права и законова закрила, ако трябва да дойдат тук. Коментарът му не просто не кореспондира с поставения проблем. Той е демонстрация на дълбоко неуважение и към гражданите и данъкоплатците на България, и към институциите на Европейския съюз, които се е наел да кани в България.“

При представянето на кандидатурата на България в Брюксел на 19 септември Ненков отговори на тревогите на ЛГБТИ служителите на агенцията по подобен неадекватен начин. На въпрос дали служителите с еднополови бракове ще запазят правата си, Ненков отбеляза, че всяка година в София има гей парад. “Тези хора не са дискриминирани у нас, българите са открити, живеят на кръстопът и са виждали какво ли не”, допълни той.