ЕЛЪН ПОЛУЧИ ПРЕЗИДЕНТСКИ МЕДАЛ СЪС СЪЛЗИ В ОЧИТЕ

ТВ звездата и горда гей жена Елън Дедженеръс прие с видимо вълнение своя Президентски орден за свобода, връчен й от Барак Обама на церемония в Белия дом.

От историческото разкриване на Елън изминаха две десетилетия – период, в който много нейни колеги от шоубизнеса последваха смелия й пример. Обама отбеляза как решението й да се разкрие и да бъде модел за подражание на ЛГБТ американците първоначално се е отразило тежко на кариерата й. В речта си, то каза, че Елън „ни напомня, че имаме повече общи неща отколкото осъзнаваме.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

ellen-obama-medal-1

„Лесно е да бъде забравено сега, когато сме изминали толкова дълъг път и брачното равенство е вписано в закона, колко храброст се изискваше от Елън да се разкрие на възможно най-публичната сцена преди близо 20 години. Колко важно бе това не само за ЛГБТ общността, но за всички нас да видим някого, така пълен с доброта и светлина, някого, когото толкова харесвахме, някого, който можеше да бъде наш съсед, колега, сестра.“

„Хората не правят това особено често,“ добави Обама.

Орденът е най-високата чест, която цивилен може да получи в САЩ. Той се връчва “на индивиди, който са направили особено отличим принос към сигурността или националните интереси на САЩ, към световния мир, или към културна или друга обществено или частно значима сфера.”

Интересна подробност е, че Елън за малко щяла да изпусне награждаването си. Тя забравила да вземе със себе си документ за самоличност, заради което охраната отказала да я пусне в Белия дом. Снимката, която телевизионната водеща публикува в Twitter, e безценна.