Експертът на ОН по правата на ЛГБТ хората предупреди за ‘глобална криза’

Независимият експерт на ОН по въпросите на сексуалната ориентация и половата идентичност предупреди, че хобофобните чистки, случващи се в няколко държави, са знак за глобална криза. Тази година няколко случая на правителствено преследване на гей хора бяха широко отразени в световните медии.

Властите в руската автономна република Чечня са обвинени в отвличане и изтезаване на гей мъже с цел да прочистят региона. Десетки от жертвите са били убити, а много други принудени да търсят закрила извън страната.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Наскоро египетските власти започнаха да преследват гей общността, след като знаме с дъгата на рок концерт в Кайро предизвика „морална паника“. Оттогава досега полицията е арестувала повече от 60 души, а правителството забрани на медиите дори да споменават за случващото се. През октомври Танзания започна своя собствена чистка, разтурвайки конференция и арестувайки правни експерти, обсъждащи да съдят правителството заради анти-ЛГБТ политиките му. Редовно се появяват обезпокоителни новини от Индонезия, която през последните месеци системно затяга примката около ЛГБТ общността в страната.

В историческо обръщение пред Общото събрание на Обединените нации в Ню Йорк, независимият експерт Vitit Muntarbhorn предупреди за „огнище“ на нарушаване на човешки права. Той заяви, че са нужни спешни действия, за да бъде спряна глобалната криза.

„Недопустимо е, че хора с действителна или предполагаема сексуална ориентация, полова идентичност или полово изразяване, различни от определена социална норма, биват цел на насилие и дискриминация в много части на света. ЛГБТ хората страдат от изключителни посегателства, включително убийство, изнасилване, осакатяване, изтезания, отвличане, тормоз, физически и психически атаки. Те биват линчувани и принуждавани да се подлагат на хирургически манипулации, тормозени в училище, мразени и унижавани до степен да искат да отнемат собствените си животи.“

„Днес повече от 70 страни по света продължават да криминализират еднополовите отношения, а някои от тях ги наказват със смърт. Дори на места, където няма закони срещу еднополовите отношения по взаимно съгласие, закони за обществена почтеност, обществен ред и социален мир биват използвани за преследване на ЛГБТ хората.“

Muntarbhorn е първият човек, заемащ новосъздадената длъжност Независимият експерт по въпросите на сексуалната ориентация и половата идентичност на ОН. Неговата работа обаче среща отпор от блок от хомофобни държави. Миналата седмица делегати, представляващи Египет, Русия и държавите от Организацията за ислямско сътрудничество (OIC) без Албания отказаха да съдействат по какъвто и да било начин на международния експерт. Те заявиха, че въобще не признават поста за легитимен, защото е бил приет с малко мнозинство.