Ексклузивни прожекции на ‘120 удара в минута’ на Киномания 2017

Френската драма “120 удара в минута” (120 battements par minute) на режисьра Робин Кампило има своята българска премиера в рамките на тазгодишната Киномания. Предстоят прожекции на 23 ноември от 19:00 часа във Френски институт, 26 ноември от 20:15 в G8, 28 ноември от 20:00 в Одеон, и 30 ноември от 18:30 в Люмиер Lidl.

Пулсиращ от жизненост, филмът отдава почит на СПИН активизма във Франция от началото на 90-е години. Той проследява животоспасяващата работа на активистката група ACT UP, като в същото време показва унищожителните последствия от СПИН епидемията върху животите на отделни персонажи. Парижките активисти, много от които ХИВ-позитивни, се борят с правителството и големите фармацевтични компании, докато в същото време се опитват да се справят с травмата от диагнозата си.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Рядко показваните радости и неволи на активизма са представени на екрана по изключително въздействащ начин, улавяйки страстта и гнева на членовете на подобни радикални група. Но далеч повече от интелектуален поглед върху политическите акции, това е дълбоко емоционален филм, въздействащ на сърцето не по-малко отколкото на съзнанието.

По-рано тази година “120 удара в минута” бе удостоена с Голяма награда на кинофестивала в Кан, която е втора по значимост след Златна палма. Той получи и наградата Fipresci на Международната федерация на филмовите критици в рамките на фестивала.