ЕДНОПОЛОВИТЕ РОДИТЕЛИ С ШАНС ЗА БИОЛОГИЧНИ ДЕЦА СЛЕД 2 ГОДИНИ

Откритие в разучаването на стволовите клетки показва, че само след две години еднополовите двойки ще могат да имат свои собствени биологични деца. Учени от Кеймбриджкият университет  са открили начин за създаване на човешки живот, използвайки кожните клетки на родители от един и същи пол.

Експертите за първи път обясняват, че всъщност човешките lesbian-parentsяйцеклетка и сперматозоид могат да бъдат възпроизведени от стволовите клетки, намиращи се в кожата ни. До момента са тествани стволови клетки от ембриони и кожни клетки от десет различни донори и при всички от тях са създадени успешно новите зародишни клетки. Екипът, който е спонсориран от “The Wellcome Trust”, сравнил  изкуствено получените клетки с естествено създадени такива и идентичността между двете е потвърдена.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Азим Сурани, ръководител на проекта, направил изявление пред вестник “The Sunday Times”: „Постигнахме успех в първата и най-важна стъпка от процеса, а именно да покажем, че е възможно да създадем тези ранни човешки стволови клетки в изкуствена среда. Също така открихме и нещо различно при тях – оказва се, че в новите зародишни клетки епигенетичните мутации (грешките, които се пораждат в клетките с напредване на възрастта), не се пораждат.

Значи ли това, че не само сме на прага на едно наистина революционно биологично откритие, ами дори и че децата на еднополовите двойки ще бъдат с по-добро здраве в старостта си? Е, ще разберем след 2 години!