Протест пред Съдебната палата в София през 2012.

Една трета от българите не желаят гей приятели

32 на сто от българите, или близо една трета, твърдят, че не искат да са приятели с гей мъж или лесбийка. Това сочат данните от национално представително изследване на агенция „Тренд“ за ценностните нагласи на българите.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Не е изненада и че три четвърти от запитаните са против брачното равенство. На въпрос дали са съгласни с твърдението „В България трябва да бъде разрешено на хора от един пол да сключват брак“ 75% отговарят отрицателно, 8% не могат да преценят, а едва 17% са съгласни.

ЛГБТ хората са вторите най-нежелани жители на България. Цели 84 на сто смятат, че бежанците от Близкия изток не бива да бъдат допускани на територията на страната, посочва Клуб Z. Почти същият процент – 82 на сто, са на това мнение за икономическите мигранти. Изследването потвърждава тенденция, регистрирана и по-рано – още с появата на бежанската вълна, че бежанците/мигрантите се приемат като най-голямата опасност и събуждат най-негативни чувства. Едва 23 на сто от анкетираните заявяват, че са готови да поддържат приятелски отношения с бежанец. Много повече са тези, които са готови на близки отношения с ром.

Най-неприемливо се оказва съседството с бежанец – две трети от анкетираните казват, че не са съгласни да живеят в един вход в бежанец (това обяснява и множеството протести в малки населени места и опитите за прогонване на бежански семейства – б.р.).