ЕДИН ОТ ОСЕМ ГЕЙ МЪЖЕ В ЛОНДОН ВЕЧЕ Е СЕРОПОЗИТИВЕН

Стряскащата статистика беше обявена от Английската служба за обществено здраве, според която през 2013 година нови 3250 гей и бисексуални мъже са били диагностицирани с вируса на ХИВ. Това прави миналата година рекордна откакто се води тази статистика. Съотношението за останалата част от Англия е един вирусоносител на всеки 17 гей мъже на възраст от 15 до 59 години.

Тази статистика е още по-стряскаща за ЛГБТ общността предвид факта, че общата тенденция е към намаляване на новите случаи на заразявания – 6,000 за 2013 спрямо 6,245 за 2012 година.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Изпълнителният директор на Националния Тръст за борба със СПИН Дебора Голд коментира ситуацията като “опасно примиряване” и обобщава статистиката със следните думи:

“Нивата на новозаразените гей мъже не показват знаци на отшумяване на опасността Местните власти прилагат само частични или дори никакви мерки за превенция.“

„От много отдавна само говорим за това, че ще осигурим на гей хората в нужда, средства за превенция на болестта като ПреП2. По настоящем обаче нямаме стратегия и съответно не виждам как ще постигнем прогрес. Проблемът с ХИВ не е решен в Обединеното Кралство и ние трябва да предприемем решителни действия,“ допълва още тя.

Според проучването на Службата за обществено здраве 16 % от носителите на вируса не са диагностицирани.

Кери Джеймс, ръководител на програмата за превенция на СПИН във Фонда Терънс Хигинс, призова повече хора да се тестват за вируса на ХИВ, като подчерта, че това е един от начините да се ограничи неговото разпространение. Фондът беше партньор на Националната седмица за ХИВ диагностика, която даде възможност за безплатен тест на хиляди жители на Обединеното Кралство.