„Единственият гей в Нигерия“: кратък филм разказва историята на Биси Алими (видео)

 
Sofia Pride 2023
 

Само за 24 часа от любимец на Нигерия Биси Алими се превърна в „човека, по който всички искат да хвърлят камък“. Той играеше главна роля в популярния нигерийски сериал „Рози и бодли“, но героят му не бе внезапно изтрит от сюжета, защото продуцентите разбрали, че Алими е гей.

Първоначално разкрит от списанието на университета, в който учи, Алими се опитал да прикрие сексуалната си ориентация като си намерил приятелка и престанал да комуникира със своите гей приятели. Но от местен вестник го заплашили, че ще публикуват свое разследване на интимния му живот.

Той взел решение, че ако някой ще разкаже неговата история, това ще е той. Мъжът звъннал на продуцента на сутрешно токшоу и казал: „Искам да се разкрия“. На което му бе отвърнато с: „Това не е ли личен избор? Не си ли избрал сам този начин на живот?“

Алими изобщо не е очаквал, че реакцията към разкриването му ще е „толкова болезнена колкото беше“ – бил е нападан и арестуван „много пъти“. След като група мъже нахлули в дома му и го пребили, вместо да му помогне, полицията го обвинила, че използва дома си за да „обучава хората как да бъдат гейове“. В крайно сметка актьорът бива принуден да напусне Нигерия и да търси убежище като бежанец. Днес той живее в Лондон заедно със своя съпруг.

Биси Алими със съпруга си.

„Макар, че моето разкриването беше доста трудно за мен и за много други, в крайна сметка това доведе до поколение безстрашни ЛГБТ хора в Нигерия,“ споделя Алими. В момента той работи усилено като активист от името на нигерийската ЛГБТ+ общност.

В интервю за PinkNews той разказа за новия документален късометражен филм „Единственият гей мъж в Нигерия“. „Много бях благодарен за възможността да вляза в ролята на разказвача, но ми беше и трудно, тъй като трябваше да завърна към болезнени за мен спомени. Надявам се история ми да вдъхнови като мен, да им даде надежда и да им покаже, че нещата наистина се подобряват.“

Вижте разказа на Алими в четириминутния филм, създаден от Hey Umami, проект на RoyalPixel.com.br. Също така, може да чуете повече за активистката дейност на Биси Алими в подкаста „Busy Being Black“.

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина