„Единственият гей в Нигерия“: кратък филм разказва историята на Биси Алими (видео)

Само за 24 часа от любимец на Нигерия Биси Алими се превърна в „човека, по който всички искат да хвърлят камък“. Той играеше главна роля в популярния нигерийски сериал „Рози и бодли“, но героят му не бе внезапно изтрит от сюжета, защото продуцентите разбрали, че Алими е гей.

Първоначално разкрит от списанието на университета, в който учи, Алими се опитал да прикрие сексуалната си ориентация като си намерил приятелка и престанал да комуникира със своите гей приятели. Но от местен вестник го заплашили, че ще публикуват свое разследване на интимния му живот.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Той взел решение, че ако някой ще разкаже неговата история, това ще е той. Мъжът звъннал на продуцента на сутрешно токшоу и казал: „Искам да се разкрия“. На което му бе отвърнато с: „Това не е ли личен избор? Не си ли избрал сам този начин на живот?“

Алими изобщо не е очаквал, че реакцията към разкриването му ще е „толкова болезнена колкото беше“ – бил е нападан и арестуван „много пъти“. След като група мъже нахлули в дома му и го пребили, вместо да му помогне, полицията го обвинила, че използва дома си за да „обучава хората как да бъдат гейове“. В крайно сметка актьорът бива принуден да напусне Нигерия и да търси убежище като бежанец. Днес той живее в Лондон заедно със своя съпруг.

Биси Алими със съпруга си.

„Макар, че моето разкриването беше доста трудно за мен и за много други, в крайна сметка това доведе до поколение безстрашни ЛГБТ хора в Нигерия,“ споделя Алими. В момента той работи усилено като активист от името на нигерийската ЛГБТ+ общност.

В интервю за PinkNews той разказа за новия документален късометражен филм „Единственият гей мъж в Нигерия“. „Много бях благодарен за възможността да вляза в ролята на разказвача, но ми беше и трудно, тъй като трябваше да завърна към болезнени за мен спомени. Надявам се история ми да вдъхнови като мен, да им даде надежда и да им покаже, че нещата наистина се подобряват.“

Вижте разказа на Алими в четириминутния филм, създаден от Hey Umami, проект на RoyalPixel.com.br. Също така, може да чуете повече за активистката дейност на Биси Алими в подкаста „Busy Being Black“.