ЕвроПрайд 2020 ще се състои в Солун!

Солун ще бъде първият град-домакин на ЕвроПрайд в югоизточна Европа, съобщиха организаторите на Солун Прайд във Facebook. Историческото събитие ще се случи през лятото на 2020 – на едва 130 км от България.

Всяка година ЕвроПрайд се провежда в различна европейска държава и е придружен от богата арт, спортна и развлекателна програма. Това лято домакин бе Мадрид, който чества 40 години от първото прайд шествие в испанската столица.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Решението бе взето с гласуване на членовете на European Pride Organisers Association този уикенд в Швеция. На годишната конференция на асоциацията бяха представени кандидатурите на четири града – Берхен в Норвегия, Брюксел в Белгия, Хамбург в Германия и Солун в Гърция.

Гръцката делегация бе придружавана от председателката на Общинския съвет на Солун и зам.-кмет на града Calypso Goula. Солунската община е съорганизатор на Солун Прайд още от началото на фестивала преди 4 години.

Гръцката делегация на конференцията в Швеция.

Кметът на Солун Yannis Boutaris, който е твърд застъпник за ЛГБТИ правата, приветства новината. В съобщение, публикувано в сайта на общината, той казва: „ЕвроПрайд 2020 ще има съществени ползи за Солун, защото е изчислено, че събитието ще привлече повече от 50 000 туристи в града, подсилвайки имиджа му на световната туристическа карта. В същото време, [провеждането на ЕвроПрайд в Солун] доказва, че днес Солун е отворен град, толерантен към многообразието и уважаващ човешките права.“