ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ПРИЗОВА ЗА ЗАЩИТА НА ЛГБТИ ЖЕРТВИТЕ НА ОНЛАЙН ТОРМОЗ

В доклад, приет миналата седмица, Европейският парламент изрази тревога относно речта на омразата в интернет и призова за по-строги мерки за нейното ограничаване.

Докладът настоява Комисията да изисква повече усилия от страна на държавите-членки да разследват хомофобни и трансфобни престъпления, случили се онлайн. Той добавя, че властите трябва да прилагат правилно европейското законодателство за правата на жертвите.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Политиците биват призовани да се постараят да осигурят нужните условия и законови инструменти, които да позволят на институциите да се справят с онлайн заплахите и тормоза, основани на омраза.

Евродепутатът Тери Рейнтке, която е членка на ЛГБТИ интергрупата и автор на доклада, коментира: „Макар, че онлайн тормозът може да засегне всекиго, жените и ЛГБТИ хората често търпят тормоз в резултат от пола, половата им идентичност, сексуалната ми ориентация или сексуални особености. Изследванията във Великобритания показват, че един от четири ЛГБТИ ученици е преживял онлайн тормоз.“

Малин Бьорк добавя: „Много жени и ЛГБТИ хора срещат онлайн тормоз, реч на омразата или изнудване. Въпреки това, често е неясно как да докладват престъплението и къде да потърсят помощ. Този доклад цели да адресира тези проблеми.“