Европейският парламент поиска забрана на ‘лечението’ на хомосексуалност

Европейските депутати приеха с огромно мнозинство резолюция, която осъжда „лечението“ на хомоескусалност и призовава страните-членки да забранят вредната практика. 435 депутата гласуваха „за“, 109 се обявиха „против“.

Експертите са единодушни, че опитите за промяна на сексуалността са безплодни, сбъркани и често много вредни. Те биват свързвани с депресия, самонараняване и дори самоубийство. Лечението на хомосексуалност при непълнолетни е забранено в 9 американски щата, Швейцария, Малта, Тайван, две канадски провинции и австралийския щат Виктория.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В резолюцията на ЕП се казва: „Европейският парламент приветства инициативи за забрана на терапии за промяна на ЛГБТИ хората и патологизация на транс идентичностите и призовава всички страни-членки да предприемат подобни мерки, които утвърждават правото на полова идентичност и изразяване на пола“.

Това е първата резолюция на ЕП, която изрично критикува лечението на сексуални и полови идентичности. Тя е част от годишния доклад на парламента за ситуацията на основните права в ЕС. Докладът осъжда дискриминацията на ЛГБТИ хората и призовава за „включване в училищната програма текстове за стойността на толерантността“.

Документът съко така апелира към Европейската комисия и страните-членки да гарантират свободата на движение на еднополовите двойки и техните семейства. Това е гореща тема, по която в момента вървят няколко съдебни дела, включително в България.